Zuid-Holland verwelkomt record aantal buitenlandse bedrijven

Jessica Vermeer
27 februari 2020

In 2019 hielp Innovationquarter een recordaantal van zesenvijftig buitenlandse bedrijven bij vestiging of uitbreiding in Zuid-Holland. In de komende drie jaar zullen deze bedrijven meer dan 2700 banen genereren en 424 miljoen euro investeren in de regio. Er was een sterke toename van investeringsprojecten uit het Verenigd Koninkrijk.

Foto: Innovationquarter

De zesenvijftig bedrijven zijn voornamelijk toonaangevende, technologisch geavanceerde bedrijven. Een groot aantal van hen (30 procent) bevindt zich in de sector van de biowetenschappen en de gezondheidszorg. Andere dominante marktsegmenten zijn hightech en digitale technologie (23 procent) en cybersecurity (14 procent). Zowel starters als gevestigde bedrijven zoeken toonaangevende clusters zoals het cybersecurity-cluster van Den Haag Security Delta, het tuinbouwcluster in het Westland en het nieuwe lucht- en ruimtevaartcluster op. Ze worden ook aangetrokken door de beschikbaarheid van talent.

De prominente instroom vanuit het Verenigd Koninkrijk wordt deels veroorzaakt door de voortdurende bezorgdheid over Brexit. Voorheen kwamen de meeste, door Innovationquarter-gesteunde bedrijven uit de VS en China. Ook was er een toename van het aantal investeringsprojecten uit landen als India, Turkije en Zuid-Afrika, vanwege de politieke onzekerheid en de hernieuwde economische groei.