Zuid-Holland mikt op verdubbeling techindustrie

Alexander Pil
22 december 2021

Begin volgend jaar lanceert HI (Holland Instrumentation) een nieuwe strategie en organisatie om de Actie Agenda Technologische Industrie verder uit te kunnen rollen. De Actie Agenda is een initiatief van ondernemers uit de technologische industrie, ondersteund door de Economic Board Zuid-Holland (EBZ), Innovationquarter en HI. De ambities zijn fors: een verdubbeling van de omzet van de technologische industrie in Zuid-Holland van 26 naar 50 miljard euro in 2030 en het creëren van 30 duizend nieuw banen. Dit willen bedrijven bereiken door samen met kennisinstellingen, opleiders en overheden producten te ontwikkelen, die maatschappelijke problemen helpen oplossen.

‘De uitrol van de Actie Agenda biedt kansen die nu nog onderbenut blijven’, aldus Martin van Gogh, de kersverse voorman van HI.

HI, het hightechnetwerk van West-Nederland, gaat dat vanaf 1 januari doen met Martin van Gogh als nieuwe voorman. Van Gogh is ook directeur bij Batenburg Industriële Automatisering en vicevoorzitter van de EBZ. ‘De uitrol van de Actie Agenda biedt kansen die nu nog onderbenut blijven’, aldus Van Gogh. ‘Terwijl de Zuid-Hollandse technologische industrie veel gemeenschappelijke uitdagingen kent die veel slimmer en beter kunnen worden opgepakt. Denk aan alles wat te maken heeft met digitalisering, 3D printen, personeelstekorten en nieuwe vaardigheden voor nieuwe technologie. Samenwerking levert ook businesskansen op: want innovatie ontstaat vooral door slimme combinaties van bestaande technieken, die in andere sectoren al langer worden toegepast. Door de organisatie van HI vanaf begin volgend jaar verder te professionaliseren, de activiteiten uit te breiden en het netwerk van bedrijven in de technologische industrie in Zuid-Holland beter aan elkaar te koppelen, wordt het mogelijk om de ambitie van de Actie Agenda waar te maken.’