Zorgrobot Tech United verdienstelijk derde op WK, Groningen vijfde

Alexander Pil
Leestijd: 2 minuten

Het Eindhovense Tech United heeft tijdens de WK Robocup een bronzen plak veroverd in de @Home League. Zijn Amigo-zorgrobot stond na de kwalificatierondes op een derde plaats. Daarmee was de doelstelling van het team gehaald: een plek in de finalerondes. In de halve finale hield Amigo zijn positie keurig vast en ook zondag in de finale kwam de derde plek niet in gevaar.

Meer zat er niet in; het Chinese Wrighteagle en het Duitse Nimbro waren duidelijk met een betere robot naar Eindhoven afgereisd. De Duitsers trokken uiteindelijk aan het langste eind. Dat kwam mede door een indrukwekkende vrije proef waarin hun Cosero een aantal taken achter een barbecue uitvoerde: hij braadde een worstje en opende een flesje bier. De Chinese robot kwam door technische problemen in tijdnood en kon zijn proef niet afronden.

Tech United had er op het laatste moment voor gekozen een vergelijkbare proef te laten zien als tijdens de Open Challenge eerder in het toernooi: Amigo moest uit twee blikjes de 7Up herkennen en die naar zijn eigenaar brengen. ’We wilden eigenlijk een dynamischere demonstratie doen, waarbij onder meer tafels zouden worden verschoven‘, vertelt teamleider Janno Lunenburg. ’Dan hadden we nog beter kunnen laten zien wat Amigo kan. We hadden een plan opgesteld maar dat bleek wat moeilijker uit te voeren dan we hadden verwacht. Daarom hebben we toch maar besloten om een iets simpelere demo te doen, maar dat moesten we nog wel snel voor de challenge aanpassen.‘

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.