Zonthermische markt groeit sneller dan fotovoltaïsche

Paul van Gerven
Leestijd: 1 minuut

In de wereld van zonne-energie krijgt meestal direct uit zonlicht opgewekte stroom de spotlight, maar dat is niet het snelstgroeiende marktsegment. Isuppli verwacht dat de zonthermische markt in 2014 zo‘n 37 keer groter is dan nu, vergeleken met ’slechts‘ een factor zeven groei voor fotovoltaïsche installaties. Wel blijft het PV-segment met ruime voorsprong de meeste gigawatts per jaar installeren.

Zonthermische centrales zijn er in allerlei soorten en maten, maar hebben gemeen dat ze niet zozeer licht van de zon als wel warmte gebruiken om stroom op te wekken. Een veelgebruikte variant focusseert bijvoorbeeld straling via met spiegels beklede troggen op transparante buizen. Met de vloeistof die zodoende opwarmt, wordt een turbine aangedreven. Bij een andere optie richt een verzameling spiegels het licht op een vloeibaar brandpunt in een centrale toren. Minder bekende implementaties maken gebruik van convectie of expanderende gassen, bijvoorbeeld met een heteluchtmotor.

De verzamelde zonne-energie hoeft niet noodzakelijkerwijs direct omgezet te worden in stroom. Zij kan ook worden opgeslagen in gesmolten zouten, die hun warmte afgeven om elektriciteit op te wekken als de zon niet schijnt.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.