Zonnige toekomst

John Blankendaal is programmamanager High-Tech Systems bij de Bom.

Leestijd: 5 minuten

Duurzame elektriciteitsopwekking uit de zon is essentieel om aan de toenemende energiebehoefte te voldoen en de gestelde klimaatdoelen te halen. Elektriciteit uit de zon zal in de tweede helft van deze eeuw meer dan 50 procent van de energiemix voor haar rekening kunnen nemen. Daarmee biedt deze markt door zijn groei en omvang een uniek economisch perspectief. De economische activiteit die de transitie van een gecentraliseerde naar een veel meer decentrale opwekking met zich mee brengt, schept enorme industri√ęle kansen.

Nederland heeft veel te bieden in zonne-energie. Hoe is dat zo gekomen? De geschiedenis van duurzame energie is door Geert Verbong uitgebreid beschreven in zijn boek ‚ÄôEen kwestie van lange adem: de geschiedenis van duurzame energie in Nederland‚Äė. In de jaren zeventig en tachtig moest het onderzoek passen binnen bestaande infrastructuren. Onder invloed van internationale ontwikkelingen besteedden bedrijven als Philips en Shell en de toenmalige technische hogescholen veel tijd en geld aan onderzoek naar zonne-energie.

Dit heeft Nederland in staat gesteld om een kennispositie op te bouwen. Instellingen zoals de TU Eindhoven, ECN en TNO hebben een uitstekende internationale reputatie opgebouwd. Dit in tegenstelling tot Shell en Philips, die zonne-energie vaarwel hebben gezegd. De bestaande infrastructuren die de zonne-energie mogelijk maakten, kunnen echter ook belemmerend werken. Denk aan de gasbel bij Slochteren, het marktleiderschap van Shell en de immense investeringen van de elektriciteitsbedrijven in het net. Deze kurken van de Nederlandse economie laat je niet snel zinken.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.

Gerelateerde artikelen