Zonnegezinsauto TUE rijdt 875 km op één accu

Nieke Roos
1 oktober 2013

Onder een deels bewolkte hemel in Australië heeft de Stella-gezinsauto van de TU Eindhoven 875 kilometer gereden zonder stroom ’bij te tanken‘. De wagen haalt het grootste deel van zijn energie uit de zes vierkante meter aan zonnecellen op het dak, maar voor langere afstanden en korte acceleraties heeft hij accu‘s. Het concept is anderhalf jaar geleden bedacht door een groep TUE-studenten genaamd Solar Team Eindhoven (STE). De 875 kilometer overtreft de verwachtingen, die uitgingen van maximaal achthonderd kilometer onder een wolkeloze hemel.

Met 875 kilometer op één acculading onder een deels bewolkte hemel heeft Stella de verwachtingen overtroffen. Foto: Bart van Overbeeke

STE is momenteel in Australië om zich voor te bereiden op de 2013 Bridgestone World Solar Challenge. Tijdens deze zonnerace van 6 tot 13 oktober rijden veertig studententeams van over de hele wereld drieduizend kilometer door de outback. Dat doen ze in twee categorieën: in auto‘s die enkel zijn ontworpen op snelheid en in wagens waarbij het ook draait om praktische bruikbaarheid en gebruiksvriendelijkheid. In de laatste klasse (Cruiser) neemt STE het op tegen negen andere teams.