Zonnecelmarkt zegen voor VDL-ETG

René Raaijmakers
1 september 2008

De ontluikende markt voor zonnecelmachines komt voor VDL-ETG als geroepen. De hightechtoeleverancier maakt bekend dat het in 2009 een omzet zal maken van 80 miljoen euro in vacuümkamers voor zonnecelmachines. VDL-ETG produceert modules in Acht en Almelo en heeft de eerste serie van zeven inmiddels geleverd. Volgend jaar moeten dat 21 vacuümmodules per jaar zijn, met prijskaartjes van honderdduizend euro per stuk. De productie gaat in de jaren daarna verder omhoog.

De zonne-energiemarkt is een zegen voor de divisie die VDL in 2006 overnam van Philips. VDL-ETG is voor 60 procent afhankelijk van chipmachinefabrikanten. Onder Philips bediende ETG jarenlang vooral ASML en Fei Company, maar vanaf 2002 koos de toeleverancier voor een strategische uitbreiding op de Amerikaanse markt. Het resultaat is dat het nu alle niet-Japanse machinebouwers voor de halfgeleiderindustrie uit de top twintig bedient, en dus komen dips in chips extra hard aan in Acht.

In de Sunfab-productielijnen van Applied Materials brengen zeven aluminium reactoren met chemische dampdrukdepositie een dunnefilmzonnecel aan op glasplaten van 2,5 bij 2,5 meter. VDL-ETG leverde inmiddels zeven vacuümmodules, voldoende voor één proceseenheid. De figuur is een schets met vier van deze proceseenheden.

’Aan de halfgeleiderkant is het dramatisch‘, zegt Simon Bambach, commercieel directeur bij VDL-ETG. ’Bij sommige klanten zien we de afzet met ruim de helft terugvallen. Niet omdat we marktaandeel verliezen, onze klanten verkopen gewoon veel minder apparaten.‘

Maar VDL-topman Wim van der Leegte klonk niet pessimistisch bij de publicatie van de cijfers over de eerste helft van 2008. ’De markt voor zonne-energiesystemen groeit enorm en maakt ons minder afhankelijk van de grillen in de halfgeleiderindustrie‘, zei hij in het Eindhovens Dagblad. ’De omzet in die sector zal dit jaar bijna halveren in vergelijking met vorig jaar.‘

De oprichter en directeur van VDL zegt dat het in 2009 niet veel beter zal zijn, maar toeleveringen aan fabrikanten van zonnecelmachines brengen de zaak in evenwicht. Van der Leegte gaf zelfs een positieve draai aan zijn verhaal. ’In 2010, als de chipmarkt weer aantrekt en de productie van vacuümmodules goed op stoom is, hebben we pas echt een probleem. Hoe krijgen we het dan allemaal gemaakt?‘, aldus Van der Leegte.

 advertorial 
Bits&Chips event 2023

Test less, verify Moore

At the Bits&Chips Event 2023 on 12 October 2023, Phillipa Hopcroft from Crocotec and Ivo ter Horst from ASML will kick off with a keynote speech on transforming how lithography machine software is built. Make sure to keep an eye on the website for program updates and save the date!

Commercieel directeur Simon Bambach van VDL-ETG met enkele dampdrukdepositiekamers in wording

In het Eindhovens Dagblad zegt VDL dat de vacuümmodules zijn gemaakt voor een Duitse zonnecelproducent. VDL-ETG rekent zowel het Zwitserse Oerlikon tot zijn klanten, als Applied Materials, dat in Duitsland ook zonnecelmachines assembleert. De afmetingen en specificaties die Van der Leegte noemt, passen goed bij de Sunfab-machines van Applied. In de VDL-modules worden glazen platen verwerkt van 2,5 bij 2,5 meter.

In het Sunfab-proces hanteert Applied Materials een uniek proces voor siliciumzonnecellen op glazen platen met een oppervlak van 5,7 vierkante meter. Applied ontwikkelde het proces op basis van zijn productiemachines voor lcd‘s. De technologie hiervoor ontwikkelde het binnen de in 1993 opgerichte joint venture met het Japanse Komatsu. Applied Komatsu Technology kwam in 1999 geheel in handen van Applied Materials.