Zonnecelmarkt zegen voor VDL-ETG

René Raaijmakers
Leestijd: 2 minuten

De ontluikende markt voor zonnecelmachines komt voor VDL-ETG als geroepen. De hightechtoeleverancier maakt bekend dat het in 2009 een omzet zal maken van 80 miljoen euro in vacuümkamers voor zonnecelmachines. VDL-ETG produceert modules in Acht en Almelo en heeft de eerste serie van zeven inmiddels geleverd. Volgend jaar moeten dat 21 vacuümmodules per jaar zijn, met prijskaartjes van honderdduizend euro per stuk. De productie gaat in de jaren daarna verder omhoog.

De zonne-energiemarkt is een zegen voor de divisie die VDL in 2006 overnam van Philips. VDL-ETG is voor 60 procent afhankelijk van chipmachinefabrikanten. Onder Philips bediende ETG jarenlang vooral ASML en Fei Company, maar vanaf 2002 koos de toeleverancier voor een strategische uitbreiding op de Amerikaanse markt. Het resultaat is dat het nu alle niet-Japanse machinebouwers voor de halfgeleiderindustrie uit de top twintig bedient, en dus komen dips in chips extra hard aan in Acht.

’Aan de halfgeleiderkant is het dramatisch‘, zegt Simon Bambach, commercieel directeur bij VDL-ETG. ’Bij sommige klanten zien we de afzet met ruim de helft terugvallen. Niet omdat we marktaandeel verliezen, onze klanten verkopen gewoon veel minder apparaten.‘

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.