Zonneauto Lightyear ziet daglicht

Collin Arocho
Leestijd: 5 minuten

In 2016, na twee keer de Bridgestone World Solar Challenge te hebben gewonnen, besloot een groep studenten van Solar Team Eindhoven een eigen bedrijf op te richten. Hun ambitie: een langeafstandsauto op zonne-energie bouwen en op de markt brengen. Onlangs toonde het team van Lightyear zijn eerste prototype: de Lightyear One.

Precies bij zonsopkomst demonstreerde Lightyear in de TheaterHangaar in Katwijk het prototype van zijn eerste langeafstandswagen op zonne-energie. Met veel bombarie, voor een publiek van ongeveer duizend investeerders, klanten, partners en pers, onthulde de Helmondse startup officieel zijn Lightyear One. Ondanks dat buitenstaanders de auto voor het eerst in het echt konden aanschouwen, heeft Lightyear al meer dan honderd bestellingen ontvangen. Het bedrijf verwacht in 2021 de eerste zonneauto’s te kunnen leveren.

Lightyear heeft de auto speciaal ontworpen om ‘het meeste uit elke zonnestraal te halen’. De engineers hebben zich niet laten leiden door traditionele conventies, maar door de natuurwetten. ‘Onderzoek heeft aangetoond dat de actieradius en het gebrek aan oplaadmogelijkheden nog steeds de grootste zorgen zijn voor mensen die de aanschaf van een elektrische auto overwegen’, zegt Lightyear-ceo en medeoprichter Lex Hoefsloot. ‘Ons belangrijkste doel is om het gat te vullen dat andere elektrische auto’s laten vallen.’

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen