‘Zonne-energie dit decennium competitief in Europa’

Paul van Gerven
Leestijd: 1 minuut

Zonne-energie wordt een volledig competitieve energiebron, en veel sneller dan de meeste mensen denken. Binnen tien jaar zijn zonnepanelen in heel Europa een financieel aantrekkelijke manier om stroom op te wekken. Dat schrijft de Europese PV-brancheorganisatie Epia in een maandag uitgebracht rapport. In Italië – dat behalve veel zon ook zeer hoge elektriciteitskosten kent – is het voor commerciële installaties in 2013 al zover, terwijl Groot-Brittannië grid-parity pas in 2020 bereikt.

Epia becijfert samen met consultancybureau A.T. Keany dat de prijs van zonnestroom het komende decennium met de helft daalt, nadat deze al gehalveerd is de afgelopen vijf jaar. De studie neemt verder aan dat de levensduur van PV-systemen toeneemt van 25 naar 35 jaar, dat de prijs van reguliere stroom groeit met 3,8 procent (voor Italië) tot 6,7 procent (voor Groot-Brittannië) per jaar en dat het terugleververgoedingssysteem in veel landen in stand blijft, hoewel dit regelmatig aan marktcondities wordt aangepast. Naargelang de aannames afwijken van de werkelijkheid verspreidt zonne-energie zich sneller of minder snel over het continent.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.