Zonne-elektronica-start-up haalt 8 miljoen op bij ABP

RenƩ Raaijmakers
Leestijd: 1 minuut

Pensioenfonds ABP stapt met 8 miljoen euro in als nieuwe investeerder bij het Eindhovense Taylor, een startende ontwikkelaar van elektronica voor zonnepanelen. Taylor is een spin-off van de TU Eindhoven. Het bedrijf levert zogenaamde cell string optimizer-technologie die de output van zonnepanelen tot 20 procent verhoogt.

De cell string optimizers (CSO’s) van de start-up beperken de impact van schaduw en leeftijdsgerelateerd prestatieverlies van zonnepanelen. Ook voorkomen ze de vorming van hotspots. Daarnaast schakelt het systeem de zonnepanelen uit bij oververhitting.

Oprichters Michiel Roelofs en Rein Westerdijk krijgen een pensioengeldinjectie voor hun start-up.

Door de manier waarop cellen in een paneel zijn georganiseerd – in zogenaamde strings – heeft Ć©Ć©n enkele cel een negatieve invloed op de prestaties van alle cellen waarmee hij verbonden is. De CSO-technologie pakt dit probleem aan en verhoogt het vermogen met maximaal een vijfde. CSO’s zijn volledig geĆÆntegreerd in de panelen, in tegenstelling tot bestaande oplossingen die meestal tijdens de installatie op het dak worden aangebracht.

De Taylor cell-string optimiser.

Het bedrijf verscheepte inmiddels ruim 45 duizend producten. Het gaat de nieuwe investering gebruiken voor productontwikkeling en het opschalen van het team, zowel in Nederland als internationaal. Oprichter Michiel Roelofs zegt dat hij de eerste contracten heeft getekend met klanten in Belgiƫ, Frankrijk en Duitsland.