‘Zonder reproduceerbaarheid ben je nergens’

Alexander Pil
Leestijd: 7 minuten

Hoognauwkeurige mechatronica is een van de krachten in de regio. Om het uiterste uit je systeem te halen, is het cruciaal om een goede strategie te hebben over de metrologie en kalibratie. ‘Denk vooruit’, adviseert Rens Henselmans, docent bij High Tech Institute. ‘En kijk goed wat echt nodig is.’

Stel je wilt een machine bouwen die zo nauwkeurig een gat in een stuk metaal kan boren dat twee producten ervan perfect op elkaar met een paspen kunnen worden verbonden. Hoe moet zo’n machine eruitzien? En hoe zorg je voor de gewenste precisie? Als je allebei de gaten op dezelfde machine een klein beetje scheef boort, gaat de pen er immers wel doorheen. Maar als de afwijking niet in dezelfde richting is, lukt dat niet. En als je nu twee van die boormachines naast elkaar zet en de output combineert, wat worden dan de eisen? Of nog extremer, wat als je het ene onderdeel inkoopt in China en het andere in de VS, welke requirements moet je dan meegeven om de paspen te laten passen?

Zelfs bij zo’n simpel voorbeeld als het boren van een gat blijkt dat het helemaal niet zo triviaal is om superhoge nauwkeurigheid te halen. Zaken als meetonzekerheid, reproduceerbaarheid en herleidbaarheid moeten goed zijn gedefinieerd. Als je die als systeemontwerper niet onder de knie hebt, kun je de nauwkeurigheid wel vergeten.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.