Zit u wel in de juiste trein?

Lucas Wintjes is vicepresident Sales Factory Automation bij Bosch Rexroth.

Leestijd: 4 minuten

Het is half acht in de ochtend. U stormt de trap van het perron op en ziet de trein net voor uw neus vertrekken. Dat moet morgen anders en de vraag is hoe? U kunt als een gek gaan trainen zodat u sneller kunt rennen of u kunt vijf minuten eerder opstaan. Maar u kunt zich ook de vraag stellen of dit wel de juiste trein is. Want wellicht gaat er even later een TGV die rechtstreeks en veel efficiënter naar de eindbestemming rijdt.

Dit is een leuke metafoor voor een probleem waar ontwikkelende en producerende bedrijven dagelijks mee worstelen, vooral als het bedrijf in de consumentenmarkt zit en trendgevoelige producten ontwikkelt. Iedereen heeft het onmiddellijk over het belang om de time-to-market te verkorten, maar ook over modulair ontwikkelen, wat betekent dat je van ETO (engineer to order) naar CTO (configure to order) gaat. Sneller, efficiënter, dat lijken de toverwoorden in het huidige productieklimaat.

Even terug naar de metafoor: weet u zeker dat u morgen achter de juiste trein aan rent? Ofwel: veel bedrijven steken waanzinnig veel energie in het stroomlijnen van hun ontwikkel- en productieprocessen, maar weten ze wel waar ze naartoe (zouden moeten) gaan? Moeten ze daarbij de marketinggoeroes als leidraad nemen, of de R&D-afdeling, of allebei? Vanuit marketing geredeneerd, zou je daarvoor exact moeten weten wat de consument over vijf of tien jaar wil om daarmee de ontwikkelaars aan te sturen. Anderzijds leidt R&D tot technologische doorbraken die op zichzelf weer vraag creëren.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.

Gerelateerde artikelen