Zijn zwermen van robots nabij?

Leestijd: 4 minuten

Robots kunnen steeds beter overweg met bekende situaties door de inputs van sensoren te combineren. In een nieuwe omgeving zijn ze vaak hulpeloos en moet een menselijke begeleider ze bij de hand nemen. Het Europese Replicator-project ontwikkelde een leermechanisme waarmee robots altijd uit de voeten kunnen. Anne van Rossum vertelt over de geleerde lessen.

Een trieste gebeurtenis: een mijn stort in en wordt bijna ontoegankelijk. Zou het niet mooi zijn als we bij de ingang een zak robots kunnen legen die zoeken naar overlevenden, over allerlei obstakels klimmen, de ruimte in kaart brengen, zich organiseren tot een groot organisme om iets op te tillen, zich herorganiseren om tijdelijk een plafond te stutten en een brancard vormen om gewonden snel in veiligheid te brengen? Dat klinkt misschien te mooi om waar te zijn, maar het is wel de toekomstvisie van de pas afgeronde Europese onderzoeksprojecten Replicator en Symbrion: kleine robotjes die afzonderlijk kleine taken uitvoeren en gekoppeld complexe opdrachten aankunnen.

Replicator staat voor robotic evolutionary self-programming and self-assembling organisms (hoewel de naam eigenlijk is afgeleid van een Stargate-aflevering) en Symbrion voor symbiotic evolutionary robot organisms. Het Replicator-project heeft zich toegespitst op een enkel, belangrijk aspect: het in stand houden van een grote groep van robots gedurende langere tijd. ‘Honderd robots voor honderd dagen’ is de slogan. Echte autonomie in de robotica staat namelijk in de kinderschoenen. Er komen nu mondjesmaat oplossingen beschikbaar, zoals een quadcopter die zichzelf oplaadt, een robotstofzuiger die zichzelf leegt of een auto die zichzelf parkeert.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.