Zijn Nowi’s chips net zo strategisch als yoghurt?

Paul van Gerven
Leestijd: 4 minuten

Toen in 2005 geruchten de ronde deden dat PepsiCo het voedingsmiddelenbedrijf Danone wilde overnemen, tuimelden Franse politici over elkaar heen om de nationale belangen te verdedigen. Van een bod is het toen nooit gekomen, tot afgrijzen van de vrijhandelsadepten in Londen, Den Haag en Brussel, die met opgeheven vinger nog maar eens de deugden van de vrije markt bezongen. ‘Strategische yoghurt’ werd in die kringen een gevleugelde uitdrukking voor Frans protectionisme.

Tegenwoordig wordt er niet meer zo lacherig gedaan over de Franse opstelling. Industriebeleid staat bovenaan de agenda’s in Brussel en Europese hoofdsteden, inclusief wetgeving om overnames te blokkeren. Zo ook in Nederland. Op 1 juni is de wet Veiligheidstoets investeringen, fusies en overnames (Vifo) ingegaan, waarmee de overheid investeringen in kritieke sectoren en/of sensitieve technologie gaat toetsen op gevolgen voor de nationale veiligheid. Hoewel niet specifiek gericht op één land, is het geen geheim dat de nieuwe regels vooral werden ingevoerd om China een halt toe te roepen.

Een van de eerste deals die het Bureau Toetsing Investeringen onder de loep gaat nemen, heeft minister Adriaansens (EZ) aangekondigd, is de overname van Nowi door Nexperia, onderdeel van de Chinese Wingtech Group. De uitkomst daarvan zal ons veel leren over hoe de Nederlandse overheid zich wenst te verhouden tot China.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.