‘Zigbee in 2008 van de grond’

Paul van Gerven
Leestijd: 4 minuten

Draadloze netwerken hebben nog nauwelijks hun weg gevonden naar productieomgevingen. Waarom eigenlijk niet? Het zou heel voordelig kunnen uitpakken om de bekabeling achterwege te laten. Volgens Niek Van Dierdonck van draadloosspecialist Ubiwave kijken potentiële adopters nog even de kat uit de boom.

Zigbee staat vooral in de kijker voor toepassingen thuis en in kantoorgebouwen. Typische voorbeelden zijn alarmsystemen, beveiliging en temperatuurafregeling. De verwachtingen voor de massale implementatie van het meshnetwerk op deze gebieden zijn hooggespannen. Regelmatig duiken dan ook de berichten op dat Zigbee aanstaande is, al zijn er overigens ook concurrerende oplossingen als Insteon en Z-Wave die hetzelfde beweren.

De eisen waaraan een meshnetwerk voor particulieren moet voldoen, verschillen nogal van die voor op kantoor. Prijs is voor domotica een belangrijke overweging. Die moet zo laag mogelijk zijn. Daar staat tegenover dat de netwerken niet aan de allerhoogste prestatie-eisen hoeven te voldoen. Voor kantoorautomatisering spelen kosten een minder belangrijke rol, maar zeker geen ondergeschikte. Daarentegen verwachten gebouwbeheerders een goed geïntegreerd netwerk dat niet om de haverklap uitvalt of onderhoud vergt.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Gerelateerde artikelen