Zicht op perfecte lens

Paul van Gerven
Leestijd: 2 minuten

Door afwisselend nanolaagjes zilver en een transparant materiaal te stapelen hebben fysicus Ewold Verhagen en collega Amolf-onderzoekers een materiaal ontwikkeld met een negatieve brekingsindex. Van dit soort metamaterialen is bekend dat er een perfecte lens mee geconstrueerd zou kunnen worden, die ook details kleiner dan de golflengte van het licht toont. Dergelijke ’trucs‘ waren tot nu toe alleen met niet-zichtbaar licht gelukt.

In natuurlijke materialen is de brekingsindex, die gerelateerd is aan de lichtsnelheid in het materiaal, altijd positief. Maar slim ontworpen metamaterialen kunnen een negatieve brekingsindex hebben. In die materialen is de lichtsnelheid negatief, wat betekent dat een lichtgolf als het ware achteruit loopt: de pieken en dalen van de golf bewegen naar een lichtbron toe in plaats van ervandaan. Dat betekent niet dat licht niet door het materiaal heen kan schijnen, want de energie van het licht stroomt tegengesteld aan de golfrichting: ’vooruit‘ dus. Door deze opmerkelijke eigenschap breekt een lichtbundel die op het metamateriaal valt in tegengestelde richting vergeleken met in een normaal materiaal, zoals water of glas.

In het gerenommeerde vaktijdschrift Physical Review Letters beschrijven de Amolf-onderzoekers de werking van een nieuwe klasse metamaterialen die werken voor zichtbaar licht. Ze laten zien dat door de laagjes diktes te geven van enkele tientallen nanometers, de brekingsindex van het metamateriaal negatief is, en in alle richtingen hetzelfde. Allicht biedt dat uitzicht op toepassingen in de microscopie en lithografie.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.