Zelflerende technologie voor mechatronica

René Raaijmakers
Leestijd: 11 minuten

Geconfronteerd met de groeiende complexiteit van machines startte Bert Paquet anderhalf jaar geleden Optimalaction. Dit bedrijf levert speciaal voor de mechatronicamarkt tooling voor besturingsfuncties. Een complexe statische module leert het gedrag en dat levert een eenvoudige datamatrix op voor besturing. ‘Neurale netwerken werken, maar geven ingenieurs een heel oncomfortabel gevoel. Ze begrijpen het niet. De technologie die Optimalaction gebruikt laat ook zien wat er is geleerd en hoe het werkt’, aldus Paquet.

Als Bert Paquet de journalist van het station in Brugge haalt, is hij net gearriveerd uit de Verenigde Staten. De electrical/electronics competence centre manager harvesters bij CNH in Zedelgem heeft daar de nieuwe dieselemissie-eisen voor 2012 besproken met toeleveranciers en collega’s. Ook landbouwmachines moeten daaraan geloven. ‘De enige manier om de strengere eisen voor roetdeeltjes en stikstofoxide te halen is met elektronica’, zegt Bert Paquet, die bij CNH leiding geeft aan een afdeling met ruim veertig elektronici en softwarespecialisten. ‘Motoren zitten er al vol mee en het wordt almaar meer.’

Voor iemand die de nacht heeft overgeslagen – het lukt Paquet nooit om te slapen op een retourvlucht uit de VS – is hij opvallend fit. We hebben afgesproken om te praten over zelflerende machines, apparatuur die uit ervaring zijn besturing en controle aanpast. De materie fascineert hem en enkele jaren geleden kreeg hij de kans om samen met Amerikaanse partners een bedrijf op dit gebied te starten onder de naam Optimalaction. Het is voor de ingenieur bovendien een ambitie om te gaan ondernemen. Paquet kreeg het groene licht om er naast zijn job bij CNH aan te werken.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.

Gerelateerde artikelen