Zeiss wint reinheidsprijs met machine learning-algoritme voor microscopen

René Raaijmakers
6 juni

Zeiss heeft een belangrijke prijs gewonnen in de wereld van industriële reinheid met machine learning-algoritmes voor het classificeren van deeltjes en verontreinigingen. De Fraunhofer Cleanliness Technology Award REINER! 2023 werd vorige week uitgereikt.

Het gaat om de Technical Cleanliness Analysis (TCA) -module die de groep Research Microscopy Solutions bij Zeiss ontwikkelde. Deze software ontlast operators, versnelt het vergelijken van resultaten en verbetert het gebruik van microscopen.

Machine learning helpt bij de karakterisering van de microscoopbeelden

Dit wordt mogelijk gemaakt door geautomatiseerde classificatie van deeltjes en verontreinigingen. Het conventionele proces classificeert deeltjes automatisch naar deeltjestype op basis van een grijswaarde-bepaling. Deze methode vereist handmatige hercontrole en handmatige herclassificatie door de operator.

Onderzoekers combineerden dit met een vooraf getraind object-classificatiemodel op basis van machine learning en konden het proces daarmee efficiënter inrichten.

Software speelt een grote rol om microscoopbeelden te helpen karakteriseren.

De TCA-module analyseert de meetresultaten met een vooraf getraind model en operators zijn in staat deze kwalificatie verder te optimaliseren met hun beoordelingen.

 advertorial 
Daan Meijsen

Ingredients enabling carbon neutrality of warehouse systems

5 oktober 2023 vindt de INCOSE-NL workshop 2023 plaats, met spreker Daan Meijsen van Vanderlande. Tijdens de workshop krijg je inzicht in de verschillende cross-cutting duurzaamheidsperspectieven voor hightech systemen. Bekijk het volledige programma online en registreer nu!