Zeiss breidt uit in Wetzlar voor DUV

René Raaijmakers
18 oktober 2022

Zeiss Semiconductor Manufacturing Technology (SMT) bouwt naast de bestaande vestiging in Wetzlar een nieuwe multifunctionele fabriek. De Duitse optiekspecialist gaat er lenzen voor i-line en diep-ultraviolet (193 nm en 248 nm) produceren. Het gebouw zal ruim 12.000 vierkante meter beslaan en plaats bieden aan ongeveer honderdvijftig medewerkers.

De snelle groei van de chipmarkt stimuleert de vraag naar halfgeleiderproductieapparatuur. Zeiss SMT is daarbij onlosmakelijk verbonden met ASML. Het levert zijn lenzen voor diepultraviolet (DUV) en spiegelsystemen voor EUV exclusief aan ASML. Het Nederlandse chiplithobedrijf groeit en dat betekent dat zijn hele ecosysteem meebeweegt. Voor 2025 ziet de machinebouwer een omzetpotentieel van 30 miljard euro – tegen 18,6 miljard vorig jaar. We kunnen verwachten dat de omzet over vier tot vijf jaar zal gaan verdubbelen. Dat betekent ook een verdubbeling van Zeiss’ output.

Het ontwerp van de Zeiss-fabriek in Wetzlar laat zien dat het geen pottenkijkers kan gebruiken. Het is volledig afgesloten van de buitenwereld. Illustratie: Zeiss SMT.

In de huidige fabriek in Wetzlar-Dillfeld, produceert Zeiss al ruim 20 jaar DUV-optiek. De uitbreiding heeft een flexibele indeling voor werkgebieden als optiek, coaten en assemblage. ‘De productie van hoogtechnologische producten zoals lithografische optiek vereist speciale voorwaarden’, zegt site-manager Katrin Ariki van Zeiss SMT in Wetzlar. ‘We hebben bijvoorbeeld een trillingsbestendig ontwerp nodig voor de zeer gevoelige meettechnologie.’

De bouw start in het voorjaar van 2023. Zeiss-medewerkers kunnen zich alvast verheugen op het restaurant. Dat komt op de bovenste verdieping en biedt uitzicht op de rivier de Dill.