Zeiss breidt uit in Wetzlar voor DUV

René Raaijmakers
Leestijd: 1 minuut

Zeiss Semiconductor Manufacturing Technology (SMT) bouwt naast de bestaande vestiging in Wetzlar een nieuwe multifunctionele fabriek. De Duitse optiekspecialist gaat er lenzen voor i-line en diep-ultraviolet (193 nm en 248 nm) produceren. Het gebouw zal ruim 12.000 vierkante meter beslaan en plaats bieden aan ongeveer honderdvijftig medewerkers.

De snelle groei van de chipmarkt stimuleert de vraag naar halfgeleiderproductieapparatuur. Zeiss SMT is daarbij onlosmakelijk verbonden met ASML. Het levert zijn lenzen voor diepultraviolet (DUV) en spiegelsystemen voor EUV exclusief aan ASML. Het Nederlandse chiplithobedrijf groeit en dat betekent dat zijn hele ecosysteem meebeweegt. Voor 2025 ziet de machinebouwer een omzetpotentieel van 30 miljard euro – tegen 18,6 miljard vorig jaar. We kunnen verwachten dat de omzet over vier tot vijf jaar zal gaan verdubbelen. Dat betekent ook een verdubbeling van Zeiss’ output.

In de huidige fabriek in Wetzlar-Dillfeld, produceert Zeiss al ruim 20 jaar DUV-optiek. De uitbreiding heeft een flexibele indeling voor werkgebieden als optiek, coaten en assemblage. ‘De productie van hoogtechnologische producten zoals lithografische optiek vereist speciale voorwaarden’, zegt site-manager Katrin Ariki van Zeiss SMT in Wetzlar. ‘We hebben bijvoorbeeld een trillingsbestendig ontwerp nodig voor de zeer gevoelige meettechnologie.’

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.