Zeeuwse 3D-printtechnologie ingezet voor fotonica (update)

Paul van Gerven
Leestijd: 1 minuut

De Amerikaanse opticaleverancier Edmund Optics (EO) neemt het Zeeuwse Luxexcel in de arm om 3D-geprinte plastic optica voor fotonische toepassingen op de markt de brengen. ‘Luxexcels Printoptical-technologie is een grote vooruitgang in de productie van 3D-geprinte optica en wij ontsluiten dat graag voor de fotonica-industrie. Het zal prototyping, finetuning en perfectionering van ontwerpen vergemakkelijken en daarmee een nieuwe generatie optische producten mogelijk maken’, aldus coo Samuel Sadoulet van EO.

Voorheen werden plastic optische componenten meestal met spuitgieten gemaakt. Deze methode is echter niet erg geschikt voor kleinere oplages of grote productvariatie. Luxexcel ontwikkelde daarom een veel flexibeler additief proces. Vanuit Goes levert het bedrijf nu ontwerpen, prototypes en productieseries van lenzen en andere plastic optiek aan andere bedrijven. Vorig jaar bouwde Luxexcel nog een fabriek voor 3D-geproduceerde ledoptica.

Update: Een dag na de bekendmaking van de samenwerking tussen Luxexcel en EO heeft de Printoptical-technologie op de SPIE and Photonics West-conferentie in San Francisco de Prism Award gewonnen in de categorie Additive Manufacturing. Deze ‘Oscar van de fotonica’ wordt toegekend door een vakjury.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.