Zaagtanden zorgen voor stillere windmolens

Alexander Pil
Leestijd: 2 minuten

Stefan Oerlemans van de Universiteit Twente en het Nationaal Lucht- en Ruimtevaartlaboratorium (NLR) heeft een oplossing bedacht om het storende zoefgeluid van windmolenbladen te halveren. Een serie zaagtanden bleek het probleem grotendeels teniet te doen. Oerlemans promoveert morgen aan de UT-faculteit Construerende Technische Wetenschappen.

Draaiende windmolens maken een typisch zoevend geluid. Omwonenden storen zich hier vaak aan, waardoor de windmolens lang niet altijd op vol vermogen mogen draaien. Oerlemans onderzocht wat het geluid van de windmolens veroorzaakt. Daarvoor gebruikte hij de akoestische antennemethode. Deze aanpak maakt gebruik van een groot aantal, op een plat vlak gemonteerde, microfoons. Aan de hand van het verschil tussen de tijdstippen waarop een geluidssignaal de verschillende microfoons bereikt, is exact te berekenen waar dat signaal is ontstaan.

Uit de metingen kwam naar voren dat het merendeel van het geluid van windmolens wordt veroorzaakt door de luchtstroming langs de bladen. Het geluid van mechanische onderdelen bleek juist zeer gering. Bovendien constateerde Oerlemans dat het meeste geluid afkomstig is van de buitenste delen van de bladen op het moment dat zo‘n blad omlaag beweegt. Dit geluid ontstaat door turbulente luchtwervelingen rond de bladen. Door zaagtanden op de achterrand van de bladen te plaatsen, kon Oerlemans het geluid halveren.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.