Yaskawa’s MA2010-lasrobot in bedrijf bij Kverneland

Alexander Pil
Leestijd: 2 minuten

Sinds begin dit jaar is de nieuwe Yaskawa-lasrobotapplicatie met vier werkstations bij landbouwwerktuigenfabrikant Kverneland in Nieuw Vennep in bedrijf. Met de reikwijdte van de zesassige robotarm van ruim twee meter zijn met name de grote lassamenstellingen zoals de onderstellen van getrokken en zelfrijdende spuitmachines volledig door de robot af te lassen. De MA2010-lasrobot loopt over een servogestuurde track van vijftien meter en kan zo vier werkstations met elk een inspanlengte van zes meter bedienen. Kverneland heeft daarmee de eerste in de Benelux geleverde Yaskawa MA2010-lasrobot in bedrijf.

‘Een logische investering voor ons bedrijf’, aldus B. Behari, afdelingshoofd productie van Kverneland. ‘Tot voor kort werd dit soort grote frames met de hand afgelast maar het hele productiebeleid is erop gericht steeds meer te automatiseren. Niet alleen voor de grote frames, maar in principe alle lasdelen die qua vorm en aantal geschikt zijn om met de robot te worden afgelast. Na het manueel hechten van de afzonderlijke delen in de lasmal gaat het gehechte onderdeel naar de nieuwe lasapplicatie waar de lasrobot het werkstuk geheel aflast.’

Kverneland legde zijn wens in de markt neer. Behari: ‘Yaskawa adviseerde ons om de nieuwste robot van het type MA2010 voor dit grote laswerk in te zetten. Dit in combinatie met vier werkstations met werkstukmanipulatoren van het type HSB 1000SN met SPB tegenlager.’ Elke manipulator heeft een hefcapaciteit van een ton en een opspanlengte van zes meter. De installatie is uitgerust met een Fronius TPS4000-stroombron en voorzien van een gaskopzoeksysteem in combinatie met een lichtbooggestuurd naadvolgsysteem van het type Comarc waarmee werkstuktoleranties en naadvervormingen kunnen worden opgevangen. Daarnaast is de lasrobot voorzien van een TCP-meetstation waarmee eventuele toortsafwijkingen automatisch kunnen worden gecorrigeerd.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.