Yaskawa-robots gaan rem-energie terugleveren aan het net

René Raaijmakers
18 oktober 2022

Alle grotere Yaskawa robotseries gaan hun rem-energie terugleveren aan het elektriciteitsnet in de vorm van een 400 volt wisselspanning. Afhankelijk van het bewegingspatroon vermindert dat de energiebehoefte van de robots aanzienlijk.

Het gaat om alle robots met een payload vanaf ongeveer 50 kg in combinatie met de nieuwste YRC1000-robotbesturing. Die is in staat om kinetische energie van neerwaartse en zijwaartse bewegingen direct om te zetten in een 50 Hz wisselspanning voor teruglevering. De truc zit in het systeemontwerp. Yaskawa zegt dat het voor de elektrische terugwinning geen extra hardware heeft hoeven toevoegen.

Zware Yaskawa-robots kunnen vanaf nu elektriciteit terugleveren aan het elektriciteitsnet, mits ze zijn uitgerust met een YRC1000-robotbesturing.

Industriële robots maken bij taken als pallets stapelen, verbinden of verwerken veel neerwaartse of zijwaartse bewegingen. Daarbij gaat tot nu toe veel rem-energie verloren als warmte. De regelsystemen vertragen de robot via elektrische weerstand en die energie gaat als warmte verloren. Yaskawa zegt dat besparingen van 8 tot 25 procent zijn te bereiken. Het Japanse bedrijf noemt besparingen tot boven de duizend euro per robot goed haalbaar.