Yacht: ‘Ingenieur krijgt weer aanzien’

Paul van Gerven
Leestijd: 1 minuut

Door het toenemende tekort op de arbeidsmarkt gaan technici stijgen op de maatschappelijke ladder. Dat voorspelt Yacht Techniek in een rapport over de technische arbeidsmarkt. ’De maatschappelijke status van technici is decennia lang ondergewaardeerd, waardoor onder meer de bèta-instroom stokt. Schaarste biedt dus volop perspectief voor de toekomst van technici‘, aldus Yacht.

Deze ontwikkeling heeft zijn weerslag in de arbeidsmarkt. Ingenieurs lijken zich bewust van hun comfortabele positie en lijken meer eisen te gaan stellen. Salaris is tegenwoordig ook onder bèta‘s het belangrijkste aspect van een functie, gevolgd door de inhoud van de werkzaamheden, werksfeer en het hebben van een vast contract. Toch is van jophoppen vooralsnog geen sprake. ’Dit is opmerkelijk, terwijl men de banen in de techniek steeds meer voor het uitkiezen heeft‘, schrijft Yacht.

Technici van over de grens blijken Nederland – na een dip ingezet in 2009 – overigens ook weer steeds vaker te vinden, al besteedt Yacht daaraan geen aandacht in zijn persbericht. De Immigratie- en naturalisatiedienst telde vorig jaar 5890 verblijfsvergunning voor kennismigranten van buiten de EU, een stijging van 8 procent ten opzichte van 2010. De groei zit vooral in academische posities, bedrijven trokken nauwelijks meer buitenlandse arbeidskrachten aan. Inwoners van de EU hebben geen verblijfsvergunning nodig en zijn dan ook niet in de cijfers meegenomen.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.