XPress komt met taster voor micro-onderdelen

René Raaijmakers
Leestijd: 6 minuten

In anderhalf jaar tijd brengt de TUE-spin-off XPress Precision Engineering zijn tweede taster voor coördinaatmeetmachines op de markt. Het hart van de voelspriet is een sensor-IC met piëzo-elektrische rekstrookjes. De Mems komen uit de Mesa+-cleanroom van de Universiteit Twente.

Anderhalf jaar na zijn eerste product komt TUE-spin-off XPress Precision Engineering op de markt met de Gannen-XM, een probe voor coördinaatmeetsysteem die zeer kleine onderdelen aankan. De Gannen-XM is een variant op de Gannen-XP, de eerste sensor die XPress in 2006 op de markt bracht. Deze was speciaal ontworpen om relatief grotere oppervlakken driedimensionaal in kaart te brengen met zeer hoge nauwkeurigheden, zoals lenzen. De XM-variant is vooral gericht op miniatuurvoorwerpen zoals horlogetandwieltjes of de vloeistofkanalen van inkjetkoppen of injectiemotoren.

Het tastprincipe in de coördinaatmeetmachines is vrij rechttoe rechtaan. De machine brengt een object driedimensionaal in beeld door het af te tasten met een heel dun naaldje, waarop een kogeltje is bevestigd. De truc is een zeer gevoelig sensorsysteem te ontwikkelen dat de geringste aanraking direct terugkoppelt en de verplaatsing van het kogeltje nauwkeurig in drie dimensies kan berekenen.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.