WSTS verlaagt prognose chipmarkt 2023

Paul van Gerven
14 juni

World Semiconductor Trade Statistics (WSTS) denkt dat de wereldwijde halfgeleidermarkt dieper inzakt dan oorspronkelijk is ingeraamd. Waar de marktonderzoeker eind vorig jaar nog uitging van een daling van 4,1 procent, is de nieuwe voorspelling 10,3 procent in de min. WSTS paste zijn prognose aan naar aanleiding van ‘toenemende inflatie en de afnemende vraag in eindmarkten, met name markten die afhankelijk zijn van consumentenbestedingen’, aldus een persbericht. De neergang zal worden gevolgd door een robuust herstel, met een geschatte groei van 11,8 procent in 2024, aldus WSTS.

Waarschijnlijk als gevolg van hun beperkte blootstelling aan consumentenbestedingen, zullen de Europese en Japanse markten dit jaar naar verwachting groeien, met respectievelijk stijgingen van 6,3 en 1,2 procent. De overige regio’s zien een terugval, waarbij de VS naar verwachting met 9,1 procent zal dalen en Azië-Pacific met 15,1 procent.

Opgemerkt moet worden dat de voorspelling van WSTS voor 2023 de meest optimistische is onder de halfgeleiderhelderzienden. In april voorspelde Gartner een daling van 11,2 procent, de huidige schatting van Semiconductor Intelligence is een vertraging van 15 procent en Future Horizons denkt zelfs aan een correctie van 20 procent.