Gebroeders Wintermans pal achter Additive Industries

Additive Industries ligt volledig op koers, in tegenstelling tot berichtgeving in het Eindhovens Dagblad. De introductie van de Metalfab 600 is weliswaar vertraagd, maar met de productiviteitsverbeteringen in de Metalfab G2 en aanstaande G3 slaagt het bedrijf erin om een koppositie te behouden, zegt de nieuwe ceo Mark Massey. ‘Als investeerder staan we pal achter Additive Industries’, laten Boris en Jonas Wintermans weten.

René Raaijmakers
19 oktober 2022

Additive Industries heeft met Mark Massey een nieuwe topman. De tweede in korte tijd. Jonas Wintermans van meerderheidsaandeelhouder Highlands Beheer nam na het vertrek van Daan Kersten in 2020 even het roer over voordat Ian Howe werd aangesteld. Howe houdt het na anderhalf jaar voor gezien. In een persbericht liet Additive Industries weten dat hij de onderneming ‘om strikte privéredenen’ op afzienbare termijn verlaat.

Eindhovens Dagblad rook onheil en zette de toon met de kop ‘Weer nieuwe topman voor verlieslatend Additive Industries uit Eindhoven’. ED haalde de stukken van de Kamer van Koophandel erbij en wees erop dat Additive Industries ondanks klanten zoals de Formule 1-renstal van Alfa Romeo nog geen vaart had. ‘De verliezen stapelden zich de afgelopen jaren op’, schreef de krant. ‘In drie jaar tijd leed Additive Industries een verlies van bijna 40 miljoen euro.’

Massey zegt desgevraagd dat het moeilijk vechten is tegen publicaties met uit zijn verband gerukte informatie. ‘Het verlies is volledig in lijn met ons businessplan. Dit jaar gaan we een recordomzet halen, maar we zullen nog steeds verlieslijdend zijn. Het punt is dat we blijven investeren.’

De nieuwe ceo wil graag benadrukken dat de 3D-metaalprintindustrie zich in een fase bevindt waarbij winst voor de verschillende spelers niet het primaire doel is. ‘Dat zie je ook bij onze concurrentie’, zegt Massey. ‘Iedereen investeert fors.’ Concurrenten hebben het volgens hem niet makkelijker dan Additive Industries.

Mark Massey, nieuwe ceo van Additive Industries: ‘Bewuste keuze gemaakt om bij Additive Industries te komen werken.’ Foto: Additive Industries

Probleem zit niet in orders

Massey onderstreept dat hij de volledige steun heeft van Highlands Beheer, het investeringsvehikel van de familie Wintermans dat na het vertrek van Kersten 99 procent van de aandelen in handen heeft. Het probleem zit niet in de orders, aldus de ceo. ‘De vloer staat bij ons vol met machines. De moeilijkheden zitten op dit moment in de toeleverketen.’

Midden november staat Additive Industries op Formnext 2022 in Frankfurt met zijn nieuwste Metalfab G2. Deze machine is met een bouwsnelheid van 150 vierkante centimeter per minuut tweemaal productiever dan voorganger Metalfab 1. Het systeem kan parallel acht werkstukken opbouwen, elk binnen een volume van 420 bij 420 bij 400 millimeter.

Massey benadrukt dat Additive doorgaat met dezelfde strategie. ‘We zien goede commerciële tractie. Met de Metalfab G2 hebben we een uniek product dat met een hoge mate van automatisering past binnen een industriële productieomgeving. Onze installed base is inmiddels gegroeid naar ruim zestig machines. Onze unieke propositie wordt ook bevestigd in de markt.’

Nieuwe Metalfab 600 vertraagd

Additive Industries zoekt op dit moment een partij die wil mee-investeren in een nieuwe en grotere metaalprinter. Mede doordat deze machine eind vorig jaar groots werd aangekondigd, wordt de printer door velen gezien als een sleutelproject voor Additive Industries. Het gaat om de Metalfab 600. Eind 2021 zou deze 3D-metaalprinter met hogere productiviteit en grotere bouwvolume op de markt komen.

De Metalfab 600 krijgt een bouwvlak van 60 bij 60 centimeter. Hij kan werkstukken tot een meter hoog printen. De printer zal helemaal gericht zijn op productiviteit. Groot en snel, dat zijn de factoren waarmee Additive Industries zich wil gaan onderscheiden in de markt. Dus moet de depositiesnelheid naar een liter productvolume per uur.

Het samensmelten van het metaalpoeder doet de machine met tien 1 kW lasers. Verder zal het hele proces – poederbehandeling, uitlijnen en kalibreren – veel meer geautomatiseerd verlopen. Alles met het oog op een zo hoog mogelijke output. Het is de bedoeling dat de Metalfab 600 kan concurreren met traditionele productieprocessen zoals gieten.

Foto: Additive Industries

Elke werkplaats in Eindhoven een Metalfab

Probleem is echter dat de machine nog steeds niet beschikbaar is. Moeten we de zoektocht naar een tweede investeerder daarom uitleggen als teken dat Highlands Beheer niet voldoende uithoudingsvermogen heeft om Additive Industries tot een succes te maken? Maakt het tienjarige bedrijf wellicht een vlucht naar voren en wordt het klaargemaakt voor de verkoop?

Massey relativeert het belang van de Metalfab 600. ‘Dit is voor ons een extra opportunity. Het voortbestaan van Additive Industries is daarvan niet afhankelijk.’ De komende jaren zegt Massey prima vooruit te kunnen met het huidige Metalfab-platform, waaronder de Metalfab G2 die vorig jaar november werd geïntroduceerd op Formnext. ‘Daarmee hebben we onze positie als productivity leader kunnen vasthouden. Ons r&d-team werkt momenteel aan de volgende generatie Metalfab G3.’ Massey zegt dat een tweede investeerder mooi zou zijn om nog harder te gaan, maar dat hij prima vooruit kan onder de huidige omstandigheden.

Boris en Jonas Wintermans laten desgevraagd weten de Metalfabs als de meest productieve systemen op de markt te zien, bij het allerhoogste kwaliteitsniveau. ‘Bijzonder is dat de Metalfabs dat ook nog eens doen met een grensverleggende mate van automatisering en veiligheid’, melden ze. Dat zien klanten volgens hen ook.

Ondanks de aansprekende klanten behaalde Additive Industries volgens ingewijden echter niet de omzet die nodig is. Het beeld is nu dat het luxepaarden verkoopt in high-end markten zoals racewagens en de vliegtuigindustrie. Eigenlijk zou er in elke zichzelf respecterende metaalwerkplaats een Metalfab uit Eindhoven moeten staan. Highlands Beheer laat in een e-mail echter weten tevreden te zijn. ‘Additive Industries heeft een gevulde (sales funnel) met zowel bestaande als nieuw klanten. 2022 zal naar verwachting dan ook een recordjaar worden’, melden Boris en Jonas Wintermans.

Volste vertrouwen

Massey zegt dat het bedrijf dichter bij dat doel is dan van buitenaf zichtbaar is. Verschillende partijen in de regio overwegen volgens hem de aanschaf van een Metalfab. De ceo zegt de berichtgeving in ED als schadelijk voor Additive Industries te ervaren. ‘Het geeft een totaal verkeerd beeld van de status.’ Massey wil best kwijt dat zijn team pogingen heeft gedaan om alles goed uit te leggen aan de krant. ‘Maar het artikel in Eindhovens Dagblad haalt er van alles bij en rukt het vervolgens uit zijn verband.’

Massey zegt te ervaren dat de Wintermans’en volledig achter Additive Industries staan. ‘Ze stoppen niet. Ze blijven investeren in de toekomst.’ Boris en Jonas Wintermans van Highlands Beheer bevestigen het volste vertrouwen te hebben in de verdere groei en het succes van de scale-up. ‘Als investeerder staan we pal achter Additive Industries’, schrijven de broers in een e-mail.

De hockeystickcurve en de weg omhoog

Additive Industries is een scale-up die op dit moment te maken heeft met het dal waar alle scale-ups doorheen moeten: het heeft een flinke smak geld nodig om de vleugels wereldwijd uit te slaan. Concurrenten die al langer in de markt voor metaalbewerking meedraaien en 3D-printen als nevenactiviteit opstarten, die hebben het veel makkelijker. Zij kunnen naast hun bestaande business experimenteren met 3D-metaalprinten, terwijl ze al een reputatie in een markt hebben.

Massey is het daar niet mee eens. ‘Dit is feitelijk onjuist. Sterker nog, de meeste concurrenten maken veel grotere verliezen door slechte marges.’ De marges die Additive Industries maakt, noemt hij ‘uitstekend.’ Massey: ‘Dit is allemaal inherent aan de fase waarin we ons als industrie bevinden. Bij ASML was dat dertig jaar geleden niet anders.’

Als je de markt als kleine firma helemaal zelf moet ontwikkelen, dan zijn er forse bedragen nodig om in de hockeystickcurve de weg vanuit het dal omhoog te vinden. Dit soort investeringen liggen typisch in de orde van tientallen miljoenen. Als Highlands Beheer zijn kind volwassen wil maken, dan zal het in elk geval voor kapitaal moeten zorgen waarmee Additive Industries zijn Metalfabs wereldwijd beter in de markt kan zetten. Dit bedrag is met de natte vinger even groot als de huidige opgestapelde verliezen.

Het zou mooi zijn als de familie Wintermans het lef heeft om in te zetten op de hoofdprijs. Massey vertrouwt daarop. ‘Ik heb zelf de bewuste keuze gemaakt om bij Additive te komen werken. We hebben een goed team, met mensen als Paul Janissen en Mark Vaes (cfo en cto, RR). We hebben prachtige producten en we zien potentie.’