Winstgevendheid euv op weg naar duv-niveau

De verkoop van euv-scanners wordt in snel tempo normaal voor ASML. Het zal echter nog een jaar of twee duren voordat de winstgevendheid op het typische niveau van ASML is.

Paul van Gerven
27 januari 2020

Je hoeft geen accountant te zijn om een eigenaardigheidje te ontdekken in de ASML-resultaten over 2019. De omzet van het bedrijf groeide van 10,9 miljard euro in 2018 tot 11,8 miljard in 2019, maar het netto-inkomen was hetzelfde – 2,6 miljard. Hoe zit dat? De belangrijkste dader, zo blijkt, is euv. Het aandeel van de nieuwste lithografische techniek in ASML’s omzet groeit, maar euv is nog niet zo winstgevend als de andere activiteiten.

ASML verkocht achttien euv-scanners in 2018 en zesentwintig in 2019. Als aandeel van de systeemverkoop stegen de inkomsten van euv van 23 naar 31 procent, en ASML haalt nu bijna een kwart van zijn totale inkomsten uit euv-systemen (naast zijn machineverkoop haalt ASML ook inkomsten uit wat het installed base management noemt). De technologie waar iedereen zo lang op heeft moeten wachten, is eindelijk uitgegroeid tot een ‘reguliere’ activiteit.

Op de winstgevendheid na dan, want die blijft nog steeds achter. De brutomarge van euv steeg van 20 procent in 2018 tot 30 procent in 2019 en zal dit jaar blijven groeien tot een verwachte 40 procent. Pas dan komt het in de buurt van ASML’s typische brutomarge van 45-50 procent. En het zal dat uiteindelijk evenaren, verzekert cfo Roger Dassen.

Euv zal tegen 2025 meer dan 75 procent van de omzet in lithosystemen uitmaken, verwacht ASML. Bron: ASML Investor Day 2018

‘Elke keer dat we een nieuw model lanceren, zal de bruto marge van euv toenemen’, legt Dassen uit. ‘Elke keer dat we dat doen, creëren we zo veel meer toegevoegde waarde voor onze klanten dat ze bereid zijn aanzienlijk meer te betalen. Als we tegelijkertijd een goede grip op de kosten kunnen houden, zal onze brutomarge toenemen.’

Vorig jaar introduceerde ASML de NXE:3400C, die met ongeveer 130 miljoen euro per stuk 30 procent meer kost dan zijn voorganger. Het bedrijf heeft er al enkele eenheden van verzonden, maar het grootste deel zal dit jaar volgen, vandaar de aanzienlijk hogere brutomarge voor euv in 2020 in vergelijking met 2019. In 2021 zal ASML de opvolger van de NXE:3400C lanceren, waardoor de winstgevendheid van euv opnieuw toeneemt.