Wim van der Hoek Award voor UT-alumnus Sven klein Avink

Jessica Vermeer
18 november 2019

Tijdens de negentiende editie van de Precisiebeurs werd de Wim van der Hoek Award uitgereikt aan Sven klein Avink. Hij studeerde aan Universiteit Twente af op het opnemen van visco-elastische elementen in elastische scharnierconstructies om de effecten van overbepaaldheid op te vangen. ‘Een belangwekkende toevoeging aan Des Duivels Prentenboek van Wim van der Hoek’, aldus de jury.

UT’er Sven klein Avink is dit jaar de winnaar van de Wim van der Hoek Award. Foto: Mikrocentrum

De prijs, die op donderdagmiddag 14 november is overhandigd, werd in 2006 ingesteld ter gelegenheid van de tachtigste verjaardag van Wim van der Hoek die eerder dit jaar op 94-jarige leeftijd overleed. De Constructeursprijs wordt jaarlijks uitgereikt aan het beste afstudeerwerk op het gebied van construeren in de werktuigbouwkunde aan de technische universiteiten en hogescholen in Nederland en België. De winnaar ontvangt een oorkonde, trofee en een geldbedrag gesponsord door het High Tech Systems Center van de TU Eindhoven.

De afstudeerwerken worden beoordeeld op kwaliteit van ontwerp, onderbouwing en innovativiteit en geschiktheid voor gebruik in het onderwijs. De jury onder voorzitterschap van DSPE-bestuurslid Jos Gunsing ontving drie nominaties, ingediend door een hoogleraar of afstudeerbegeleider van de student.

Sven klein Avink studeerde af op het opnemen van visco-elastische elementen in elastische scharnierconstructies om de effecten van overbepaaldheid op te vangen. ‘Sven benadert de thematiek zowel analytisch, numeriek als experimenteel. Daarmee creëert hij optimaal begrip. Het werk biedt extra mogelijkheden voor constructeurs om de werkingsruimte van bladveerconstructies te verruimen. Hij geeft een prima kwantificatie van de visco-elastische effecten tot op het niveau van de impact op de eigenmodi/eigenfrequenties.’