Wim van der Hoek Award voor TUE’er Marc Damen

Alexander Pil
14 november 2014

Tijdens de veertiende editie van de Precisiebeurs is de Wim van der Hoek Award uitgereikt aan Marc Damen. Damen kreeg de prijs voor zijn afstudeerwerk bij Marel Meat Processing in Oss. Daar droeg hij bij aan de automatisering van slachtlijnen met een doordacht ontwerp en een fraai uitgevoerde constructie voor een robotarm.

Damen studeerde werktuigbouwkunde aan de TU Eindhoven. Zijn afstudeeropdracht, getiteld ‘Design of a robotic arm for the skinning of pig legs’ voerde hij uit bij Marel Meat Processing in Oss. Daar was Damen betrokken bij de automatisering van slachtlijnen met behulp van dedicated robots. Dit gebeurde in het kader van het Deboflex-project, dat mede tot stand kwam met subsidie van de provincies Limburg en Noord-Brabant, het Samenwerkingsverband Regio Eindhoven en het ministerie van Economische Zaken.

Marc Damen (links) ontvangt de Wim van der Hoek Award 2014 uit handen van juryvoorzitter Jos Gunsing, lector mechatronica op de Avans Hogeschool.

Bij zijn afstudeerwerk onderscheidde Damen zich volgens de jury met een verantwoord ontwerpproces dat DDP-waardig was. DDP staat voor ‘Des duivels prentenboek’, het collegedictaat van professor Wim van der Hoek, dat naast theorie heel veel voorbeelden van verantwoord, statisch bepaald construeren bevat. Tot op detailniveau onderzocht Damen tal van ontwerpaspecten voor een robotarm en voerde hij een nauwkeurigheidsanalyse uit. Het resulteerde in een fraaie dunwandige buisconstructie die in een beperkte ruimte veel functies kan vervullen; dat was bepaald geen eenvoudige opgave.

Marc Damen werkt nu bij Driem Dough Sheeting Technology, een zusterbedrijf van Benier, onderdeel van de Kaak Groep.