Wim van der Hoek Award voor TUE-alumnus Teun van de Sande

Alexander Pil
19 november 2020

Tijdens de online Precisiebeurs is de Wim van der Hoek Award 2020 uitgereikt aan Teun van de Sande, die aan de TU Eindhoven afstudeerde op het ontwerp van een complex bewegingsmechanisme. Dat systeem moet in een zeer kleine ruimte en onder extreem lage temperaturen kunnen functioneren. ‘Teun heeft daarvoor de Van der Hoekse constructieprincipes op uitstekende wijze toegepast’, aldus de jury. ‘Hij heeft dit multidisciplinaire ontwerp heel gedegen opgezet en uitgewerkt.’

De Wim van der Hoek Award – ook wel Constructeursprijs genoemd – werd in 2006 ingesteld ter gelegenheid van de tachtigste verjaardag van nestor in de constructieprincipes. De onderscheiding, verzorgd door DSPE, wordt jaarlijks uitgereikt voor het beste afstudeerwerk op het gebied van het construeren in de werktuigbouwkunde aan de technische universiteiten en de hogescholen in Nederland en België. Aan deze prijs zijn verbonden een oorkonde, een trofee gemaakt door de Leidse instrumentmakers School en een geldbedrag, gesponsord door het High Tech Systems Center van de TU Eindhoven.

Van de Sande studeerde deze zomer af op het ontwerp van een complex bewegingsmechanisme. Zijn afstudeeropdracht voerde hij uit bij Prodrive Technologies in Son, waar hij als uitdaging meekreeg dat het mechanisme in een zeer kleine ruimte en onder extreem lage temperaturen moet kunnen functioneren. Hij begon met een systeemdecompositie, waaruit twee grote ontwerpproblemen voortkwamen die hij moest oplossen. In de eerste plaats het ontwerp van een niet-overbepaalde ondersteuning voor een kwetsbare sensor, met strikte eisen aan koeling. Ten tweede, het ontwerp van een op lineaire geleiding gebaseerd intrekmechanisme met een goed gedefinieerde voorspanning en zonder botskrachten aan het einde van de slag.

‘Teuns analytische en experimentele vaardigheden, enthousiasme en leergierigheid, samen met zijn vermogen om nieuw verworven kennis op een gestructureerde manier over te dragen aan teamleden, stelden hem in staat beide problemen op te lossen en tevens een volledig geïntegreerd productontwerp te maken’, aldus Ron Hendrix, zijn afstudeerbegeleider bij Prodrive.

De jury voegt daaraan toe: ‘Teun heeft in zijn ontwerp de constructieprincipes uit Wim van der Hoeks gedachtegoed op uitstekende wijze toegepast. Hij heeft het multidisciplinaire ontwerpproces heel gedegen opgezet. Verschillende concepten heeft hij goed uitgewerkt, de keuzes heeft hij prima beargumenteerd en zijn verslag leest prettig.’