Wilvo neemt VDE over

René Raaijmakers
31 maart

Jos Kox en Ron Luijten hebben VDE (Machinefabriek v.d. Elsen) verkocht aan de Wilvo Group. Jos’ dochter had geen interesse om het bedrijf voort te zetten, Rons zoon (20) is als getalenteerde metaalbewerker bij VDE verantwoordelijk voor de draaierij, maar hij vond zichzelf nog te jong om de leiding te nemen. Beiden blijven in dienst bij VDE.

VDE is met dertig arbeidsplaatsen een kleine onder de middelgrote verspaners. Het Bergeijkse bedrijf maakt proto’s en speciale tools voor de modelshop van ASML en produceert naast prototyping ook middelgrote serieproductie voor grotere first-tier suppliers en oem’s. Werkplezier heeft veel aandacht. Een groot team CAM-engineers programmeert bij VDE zelf de machines en voert het werk daarna ook zelf uit in de fabriek.

VDE maakt proto’s en speciale tools voor de modelshop van ASML en produceert naast prototyping ook middelgrote serieproductie voor grotere first-tier suppliers en oem’s.

Kox en Luijten stonden voor de beslissing om VDE verder te automatiseren en robotiseren. Daarnaast vroeg de verwachte groei van met name ASML een grote investering in het machinepark. Het bedrijfspand in Bergeijk was daarvoor de afgelopen jaren al klaargemaakt en uitgebreid. Maar Kox en Luijten vroegen zich steeds meer af of ze de benodigde nieuwe investeringen wel zelf wilden leiden. ‘We vroegen ons af: gaan we het zelf doen of laten we het aan iemand anders over? Ik ken mezelf, ik geef 200 procent, en het leek me op dit moment verstandig om iets gas terug te gaan nemen’, zegt Luijten over zijn overwegingen.

Verschillende partijen toonden interesse in hun machinefabriek, maar de keuze viel uiteindelijk op Wilvo, dat al jaren tot de grotere klanten behoort en ook in Bergeijk is gevestigd. Voor Kox en Luijten was het belangrijk dat de nieuwe eigenaren een klik hadden met hun medewerkers. Kox kent bovendien Wilvo-directeur Rob Lemmens al enkele decennia. Beiden hebben ze ook een achtergrond in inkoop. ‘Rob voelt dingen goed aan. Alle medewerkers die daar belangstelling voor hadden, heeft hij één op één gesproken na de overname’, aldus Kox.

Kox en Luijten blijven nog wel actief met hun activiteit Special Products, die niet overgaat naar Wilvo. Daarin maken ze de Burst Bottle, een klapfles waarmee brouwer Inbev de sensoren op zijn vullijnen elke twee uur test om glasdeeltjes in de flesjes te voorkomen. Ook blijven ze eigenaar van de VDE-panden.

Dit is Wilvo’s vierde acquisitie sinds het bedrijf op overnamepad ging met de Duitse investeerder Borromin (voorheen Steadfast). Vorig jaar nam de groep Van den Broek Precision & Tooling over en daarvoor plaatbewerker Iteq en verspaner GFM.

VDE levert aan semicon-equipmentbouwers en is modelshop voor ASML. Dat betekent dat de verspaner zich toelegt op een snelle levering van prototypes en reserveonderdelen. In 2021 besloot VDE een cleanroom met wasstraat en droger toe te voegen aan zijn fabriek in Bergeijk om voor veeleisende klanten de vaart erin te houden.

Voor die tijd liet VDE zijn onderdelen extern reinigen, maar door de sterk groeiende halfgeleidermarkt liepen de standaard levertijden van werk voor oppervlaktereiniging op van een naar twee weken. Ook werd het steeds moeilijker voor de externe behandelaars om een 24- of zelfs 48-uursservice te garanderen, wat leidde tot ongenoegen bij klanten.

Een eigen cleanroom en schoonmaakfaciliteit lag dus voor de hand, ook omdat in andere branches dan de hightech de producteisen steeds strenger werden. ‘Daar worden ook regelmatig ultra schone producten geëist’, aldus VDE op zijn website. ‘Daarnaast krijgen we steeds vaker te maken met samenstellingen welke cleanroom-gemonteerd en verpakt moeten worden aangeleverd.’ Daarnaast doet VDE ook complete productontwikkelingen voor klanten.

Wilvo staat vooral bekend als producent van install- en transportmiddelen voor ASML. De verschillende ASML-modules worden op deze tools verscheept over de hele wereld. Om de verpakkingscontainers schoon te maken, beschikt het bedrijf over de grootste cleanroomruimtes in Brabant. Wilvo legt zich daarnaast toe op de bewerking van dun plaatstaal en assemblage van precisie-onderdelen. De omzet van de groep ligt inmiddels rond de 150 miljoen euro.

Een groot team CAM-engineers programmeert bij VDE zelf de machines en voert het werk daarna ook zelf uit in de fabriek.

Machinefabriek Van den Elsen is in 1984 opgericht door Gerard van den Elsen. Hij begon naast zijn werk bij de Philips Machinefabrieken in zijn garage met het draaien van onderdelen. Ron Luijten had als jonge technicus destijds net de Philips bedrijfsschool afgerond en zijn gouden handen werden al snel opgemerkt door Van Elsen, die Ron vroeg om in de avonduren in zijn garage te komen werken.

Luijten kwam in dienst als eerste medewerker en vanwege de snelle groei verhuisde het bedrijf daarna naar een pand op industrieterrein de Haagdoorn in Eersel. Jos Kox kwam daar als inkoopmanager van Nebato (het huidige NTS) regelmatig over de vloer om onderdelen voor mechatronische modules in te kopen.

Rond 2000 vroeg Van den Elsen aan Luijten of hij interesse had om het bedrijf over te nemen. VDE was toen net verhuisd naar De Waterlaat in Bergeijk, waardoor er volop ruimte was om te groeien. Luijten benaderde vervolgens Kox en uiteindelijk namen zij VDE in de lente van 2000 samen over. Luijten werd verantwoordelijk voor de productie en Kox voor de commercie en het bedrijfsbureau.