Willem Maris, opvoeder van puberend ASML, overleden

Paul van Gerven
Leestijd: 2 minuten

Hij had zo zijn bedenkingen gehad. Leiding gaan geven aan een bedrijf dat wel eens failliet zou kunnen gaan? Was dat nu een slimme carri√®restap? Later zou hij zeggen dat het toch wel een ‚Äôhele goede‚Äė beslissing was geweest. Heel ASML is het nog altijd roerend met hem eens. Op 71-jarige leeftijd is overleden tenniskampioen, Philips Semiconductors-bestuurder en voormalig ASML-CEO Willem Maris.

Bij Maris‚Äė aantreden in 1990 zat Philips met ASM Lithography in zijn maag. De Eindhovenaren kregen de machinebouwer twee jaar eerder ongewild volledig in eigen handen nadat mede-oprichter ASMI de benodigde investeringen niet meer kon opbrengen en zich liet uitkopen. Philips opende tegelijkertijd met de TSMC-joint venture weliswaar de deur naar Aziatische markten, maar de kristallen bollen gaven in die tijd nog altijd niets prijs over de lotsbestemming van de fragiele start-up.

Maris moest wennen aan opgroeiend ASML, dat niet veel ophad met regels, maar maakte zich die losse cultuur eigen. Met vallen en opstaan loodste hij ASML begin jaren negentig door de puberjaren, maar de grootste bedreiging bleek van de alleenstaande √©chte vader in acute geldnood te komen. Slechts dankzij Maris’ overtuigingskracht overleefde ASML operatie Centurion van Jan Timmer.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.

Gerelateerde artikelen