Willekeurige studentenselectie komt waarschijnlijk terug

Paul van Gerven
Leestijd: 1 minuut

Universiteiten en hbo’s kunnen mogelijk opnieuw willekeurig studenten selecteren. Die selectie werd in 2017 verboden en vervangen door selectie op basis van cijfers, motivatie en persoonlijkheid. Onlangs is echter bezorgdheid ontstaan ​​dat dit soort selectie ongelijkheid voedt. Om deze zorgen aan te pakken, zei onderwijssecretaris Ingrid van Engelshoven maandag dat ze de herinvoering van willekeurige selectie zal overwegen. Politici en onderwijsexperts wijzen erop dat er een geheel nieuwe industrie is ontstaan ​​om potentiële studenten voor te bereiden op het selectieproces. Deze diensten zijn over het algemeen buiten bereik voor aanvragers uit minder welgestelde gezinnen, waardoor de gelijke kansen afnemen.

Selectie van studenten vindt plaats bij een beperkt aantal opleidingen die slechts een beperkt aantal studenten kunnen herbergen. Introductie van dergelijke studentenstops op technische universiteiten in de afgelopen jaren kon niet op applaus rekenen. Van Engelshoven had daarom een tu-budget aangekondigd, maar is daar inmiddels van teruggekomen.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.