Wijffels Innovatieprijs naar voedselcamera, chemische minifabriekjes

Paul van Gerven
Leestijd: 1 minuut

Het Leidse bedrijf Condi Food en het Eindhovense Flowid hebben dit jaar de Herman Wijffels Innovatieprijs gewonnen. Condi Food won in de categorie Food & Agri met een camera waarmee samenstelling, kwaliteit en veiligheid van voedsel al tijdens het productie- en verpakkingsproces kan worden gemeten. ‘De kwaliteit van voedsel wordt nu steekproefsgewijs gecontroleerd. Met onze technieken kun je álle producten checken. Als er iets mis is, kan meteen worden ingegrepen’, zegt Marco Beijersbergen van Condi Food. Zijn bedrijf is een dochter is van Cosine, een imaging-specialist actief in diverse markten.

Flowid won in de categorie Circulaire economie met een vondst om chemische processen te ‘verkleinen’, zodat grote fabrieken en bijbehorende investeringen niet meer nodig zijn. ‘In de Flowid kun je het proces bij optimale temperatuur en druk laten verlopen. Daardoor verloopt het proces veel sneller en produceren we met één liter net zoveel als een reactor van vijftigduizend liter’, zegt Jeoffrey van den Berg van Flowid. ‘Fabrieken kunnen er de keten mee sluiten, want afval kunnen ze direct zelf hergebruiken.’

De prijzen zijn op 30 oktober bij Yes!Delft uitgereikt door Herman Wijffels en Wout Dekker. De winnaars ontvingen ieder dertigduizend euro.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.