Wijdeven-motor roteert en transleert voor halfgeleiderback-end

René Raaijmakers
Leestijd: 2 minuten

Wijdeven komt deze zomer met een bijzonder staaltje aandrijfvernuft. De specialist in voedingen, lineaire motoren en actuatorsystemen ontwikkelt een motor die zowel rotatie- als translatiebewegingen kan uitvoeren. Deze Rotrans is een van de uitdagende technieken in de modulaire manipulator die opdrachtgever Mecal ontwikkelt en die de positioneersnelheid en nauwkeurigheid voor diverse processen in de halfgeleiderback-end zal verbeteren.

Dat de Rotrans onder meer gericht is op pakken en plaatsen is niet moeilijk om te zien. Hij kan rotaties uitvoeren over plus en min 180 graden en een slag maken van plus of min 5 millimeter. Wijdeven wil met de technologie in de publiciteit. Zo wil het Oirschotse bedrijf voorkomen dat concurrenten een octrooi aanvragen en met het ontwerp aan de haal gaan.

Het idee om draaien en lineair bewegen in één motor te combineren ontstond in de ontwerpfase. In eerste instantie maakte het team van Wijdeven een Cad-ontwerp voor een voice coil-actuator. Het uitgangspunt was om deze functie in een latere fase te combineren met een ingekochte rotor. De ontwerpers rekenden de translatiemotor door met een eindige-elementenmethode om de invloed van de twee actuatoren op elkaar te bekijken. Daarbij constateerden ze parasitaire krachten. Dat bracht hen op het idee om deze ongewenste bijverschijnselen te voorkomen door de rotatie in hun eigen ontwerp te integreren. Een motor voor zowel roteren als transleren was geboren. Hierbij is veel aandacht geschonken aan massaminimalisatie door het toepassen van bewegende windingen in plaats van bewegende magneten. Komende zomer zullen studenten van de vakgroep Electromechanics and Power Electronics van de TU Eindhoven het team van Wijdeven bijspringen met een 3D-eindige-elementenanalyse.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.