Wij helpen u graag, ook zonder subsidie

Egbert Stremmelaar is voorzitter van de Feda en BU-director bij Eriks Aandrijftechniek.

Leestijd: 3 minuten

In de voortdurende discussie over de zin en onzin van subsidies kun je één ding in elk geval concluderen: er is een noodzaak voor subsidies om zaken te starten. Met name fundamentele research wordt hiermee op een hoger plan getild. Ook de Feda zal niet ontkennen dat er zinvol gebruikgemaakt kàn worden van subsidie. En daar fundamentele research toch over het algemeen een activiteit is van de grote jongens, ligt het voor de hand dat daar ook het meeste geld heen gaat. Waarom dan toch een ferme uitspraak van de Feda over subsidies?

Heel simpel: het kan en moet slimmer als de bv Nederland een rol van betekenis wil blijven spelen in het internationale concurrentieveld. Natuurlijk kun je altijd zeggen dat ondernemers zelf het initiatief niet nemen. Uiteraard moeten ze zelf actie ondernemen, maar een beetje hulp daarbij is wel gewenst.

Enkele feiten. Subsidie wordt op dit moment verstrekt door Agentschap NL en er bestaan ongeveer vijftienhonderd regelingen. Naast een goed plan zijn er veel formulieren nodig om de aanvraag gehonoreerd te krijgen. De VVD stelt in een veertigpuntenprogramma voor ondernemers voor om maximaal drie regelingen over te houden en minder administratieve last te leggen op de aanvrager. Nu de VVD in de regering zit, zien we dit voornemen graag ten uitvoer gebracht. De drempel wordt daarmee immers lager en ook de bedrijven zonder juridische afdeling (lees: de kleine jongens) zullen dan sneller subsidie aanvragen en daarmee halen Agentschap NL en Point-One hun doelstelling om een groter deel (ongeveer 40 procent) bij het mkb te laten landen.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.

Gerelateerde artikelen