Wiebes op de bres voor innovatiebox

Paul van Gerven
Leestijd: 1 minuut

Nieuwe internationale afspraken over de fiscale behandeling van innovaties mogen het mkb niet schaden. Ook het Nederlandse vestigingsklimaat mag er niet onder lijden. Dat schrijft staatssecretaris Wiebes van Financi√ęn aan de Tweede Kamer. Hij gaat steun zoeken bij andere landen om de Nederlandse innovatiebox zoveel mogelijk te behouden, maar mocht dat niet lukken, dan belooft hij compenserende maatregelen.

De innovatiebox, waarin winst over uitvindingen en innovaties lager worden belast dan andere activiteiten, staat onder druk na een G20-bijeenkomst eerder deze maand. Daar is onder meer overeengekomen dat alleen succesvol onderzoek uitgevoerd in het betreffende land zelf fiscaal uit de wind mag worden gehouden. Ook zouden alleen gepatenteerde vondsten lager mogen worden belast.

Wiebes heeft weinig speelruimte om nog veel te veranderen aan deze afspraken, maar wil in ieder geval proberen de patentvoorwaarde schrappen. In Nederland kunnen bedrijven namelijk een verklaring krijgen dat ze speur- en ontwikkelwerk doen, en dat is volgens Wiebes voldoende. Als de innovatiebox onder alle internationale druk toch minder aantrekkelijk wordt, dan volgen andere maatregelen die innovatie moeten stimuleren.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.