Wibu en DFKI stellen beveiligingsconcept Industrie 4.0 voor

Alexander Pil
Leestijd: 1 minuut

Wibu-Systems heeft in nauwe samenwerking met het Duitse onderzoeksinstituut voor Kunstmatige Intelligentie (DFKI) een beveiligingsconcept ontwikkelt voor innovatieve productiesystemen. Met steun van het Duitse ministerie van Economische Zaken en het ministerie van Onderwijs is dit S4Smartpro-concept door teams van DFKI en Wibu-Systems in twee jaar uitgewerkt naar een werkend systeem voor de prototype productielijn van DFKI in het SmartfactoryKL-democentrum.

In S4Smartpro zorgen rfid-lezers voor de overdracht van communicatiesignalen tussen de toepassingen van industriƫle automatisering en de diverse productieapparaten. Het protocol is gebaseerd op de in het industriƫle domein gangbare OPC UA-standaard. Alle beveiligde sleutels voor het activeren van de systeemcomponenten zijn ondergebracht op Codemeter-dongles van Wibu, voorzien van smartcardchips. De productiedata zijn beveiligd via digitale handtekeningen, geladen in de rfid-tags. De authenticiteit van de handtekening is te controleren via een tabletapp.

Door het gebruik van open standaarden, zoals OPC UA, encryptie van data via AES (symmetrisch), ECC, ECIES en RSA (asymmetrisch), het toepassen van minder kostbare rfid-tags met medium opslagcapaciteit, alsmede de inzet van standaard besturingssystemen voor embedded oplossingen, met internet verbonden cyber physical systemen en cloudgebaseerde softwaretoepassingen is de operabiliteit gegarandeerd. Het is mogelijk om dezelfde set variabelen te implementeren bij uiteenlopendeĀ  toepassingen. Volgens Detlef Zuehlke, de verantwoordelijke man voor SmartfactoryKL en tevens onderzoeksdirecteur bij DFKI, moet beveiliging tegen sabotage en industriĆ«le spionage een centrale plaats innemen tijdens de ontwerpfase van Industrie 4.0 gebaseerde productieconcepten.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naarĀ 024 350 3532Ā of stuur een e-mail naarĀ info@techwatch.nl.