West-Vlaamse machinebouwer Valvan automatiseert textielrecycling

Tom Cassauwers
Leestijd: 1 minuut

De West-Vlaamse machinebouwer Valvan brengt verschillende machines op de markt die de recyclage van kledij moeten verbeteren. Waar voordien hun focus lag op machines die kledij samenballen, zetten ze nu sterk in op het automatiseren van recyclage. Dat komt op het moment waarop de textielindustrie onder druk staat om te vergroenen.

In een profiel in Trends legt Valvan uit hoe ze de recyclage-industrie sterker willen automatiseren.

Zo gebeurt recyclage van kleding vandaag nog heel vaak handmatig, en in landen zoals India. Het scheiden van stoffen is daar een belangrijk probleem. Het is namelijk moeilijk om verschillende materialen met de hand van elkaar te onderscheiden. Ook zijn labels niet altijd correct. Daarom bracht Valvan hun Fibersort-machine op de markt die onder andere materialen detecteert via infraroodstralen, zodat ze van elkaar gescheiden kunnen worden.

De Fibersort-machine van Valvan kan 1 stuk textiel per seconde verwerken. Foto: Valvan

Ook lanceerde Valvan de Trimclean, een machine die onzuiverheden als knopen, ritsen of metalen studs detecteert. Dat helpt bij het weghalen van zulke moeilijk te recycleren stukken textiel. In 2022 was de omzet van Valvan zo’n 29 miljoen euro en ze stellen ongeveer 100 mensen tewerk.

Valvan introduceert de machines op een moment dat de Europese Unie steeds meer druk zet op de textielsector. Tegen 2025 moeten Europese lidstaten minstens 50% van hun textielafval inzamelen. Daarnaast legt de EU meer de nadruk op ecodesign, en stemden ze afgelopen zomer voor een nieuwe Textielstrategie.