Wereldwijde semiconinvesteringen dit jaar 3 procent in de min

Jessica Vermeer
Leestijd: 1 minuut

IC Insights houdt vast aan zijn voorziene daling van 3 procent aan kapitaaluitgaven in de halfgeleiderindustrie voor 2020, ondanks de Covid-19-uitbraak. Chipfabrikanten hopen hun plannen intact te houden, aangezien de overgrote meerderheid van de uitgaven gericht is op langetermijndoelstellingen. Het risico van deze prognose zit echter volledig aan de min-kant en als de uitbraak in de eerste helft van dit jaar niet wordt ingedamd, zullen er waarschijnlijk aanzienlijke bezuinigingen op de huidige investeringen worden doorgevoerd.

De daling zal naar verwachting vooral veroorzaakt worden door bezuinigingen van de drie grote geheugenleveranciers – Samsung, SK Hynix en Micron. Hun gezamenlijke uitgaven bedroegen 39,7 miljard dollar in 2019 en zullen in 2020 naar verwachting 33,6 miljard dollar zijn, een daling van 15 procent. De andere halfgeleiderfabrikanten gaven samen 62,6 miljard dollar uit in 2019 en zullen in 2020 naar verwachting op 65,4 miljard dollar uitkomen, een stijging van 4 procent.

De grootste toename van kapitaaluitgaven in 2019 kwam van de foundry’s; een stijging van 17 procent als gevolg van de uitgaven van TSMC. Dit segment zal naar verwachting weer de grootste groei zal laten zien in 2020, met een gecombineerde stijging van 8 procent.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.