‘Wereldwijde machinemarkt groeit vijf procent in 2014’

Alexander Pil
Leestijd: 1 minuut

’Voor 2014 verwachten we voor de wereldwijde machinebouwmarkt een omzetgroei van vijf procent‘, aldus de nieuwe VDMA-president Reinhold Festge. ’Dat mag misschien euforisch klinken maar is zeker niet ongewoon als je bedenkt dat het een cyclische branche is en de vraag de afgelopen jaren onder de maat was.‘

De Duitse branchevereniging voor de machinebouw gaat ervan uit dat de Chinese markt met een groei van zeven procent weer licht versnelt. Ook andere landen zullen van het cyclische herstel profiteren. Voor de Verenigde Staten verwacht VDMA een groei van twee procent. In Europa voorziet de vereniging eveneens groei. Duitsland kan bijvoorbeeld rekenen op een stijging van drie procent.

’Voor wat betreft het lopende jaar is het niet alleen voor Duitse machinebouwers teleurstellender gelopen dan verwacht‘, zegt Festge. China boekt weliswaar een omzetgroei van vijf procent, maar dat is beduidend lager dan de twintig procent waar het land de afgelopen jaren mee kon pronken. Van de top vijf landen kunnen alleen de Verenigde Staten een positief cijfer overleggen: +1 procent. Japan (-2 procent), Duitsland (-1 procent) en Italië (-4 procent) leveren in ten opzichte van 2012. ’Alles bij elkaar zal de machinebouwmarkt nipt in de plus eindigen‘, denkt Festge.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.