Welk risico is nog aanvaardbaar?

Leestijd: 5 minuten

Hoe ver moet je gaan met de beveiliging van een machine? Wat is nog acceptabel? Misschien is dit wel de meest gestelde vraag in het vakgebied van de machineveiligheid en gelijk ook de lastigste vraag. Het antwoord verschilt van geval tot geval. Dit is aan de ene kant de kracht van het vakgebied en aan de andere kant juist de moeilijkheid. Cruciaal zijn de hoogte van het risico, de kosten en de werkbaarheid.

Bij een kettingzaag loopt de gebruiker altijd gevaar op ernstige verwondingen. Ook al is het apparaat uitgerust met een hold-to-run-functie (knop los betekent stoppen van de zaag), sturen we de persoon op training en krijgt hij onder meer een zaagbroek, helm en gezichtsbescherming, er blijft altijd een restrisico over. Dit wordt aanvaard; als je een kettingzaag gebruikt, moet je goed uitkijken. Het risico ligt hoger dan bij een cirkelzaag in een productielijn die volledig kan worden voorzien van hekken en een deur met toegangsbewaking. Wil iemand naar binnen, dan stopt de zaag. Het resterende risico ligt in dat geval in het algemeen geaccepteerde gebied.

Een risico kun je definiëren als het product van kans en effect. Worden er geen maatregelen genomen, dan blijven grote risico’s onaanvaardbaar. In feite komt het vak van machineveiligheid erop neer dat je een risico dusdanig moet reduceren dat het in het aanvaardbare gebied komt. Het plaatsen van een goed beschermende tank (sterkte materiaal, brandwerend) is bijvoorbeeld veiliger dan wanneer er alleen voorzien zou worden in een kleine poederblusser.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.