Weinig zicht op stevig herstel in machinebouwmarkten

René Raaijmakers
Leestijd: 4 minuten

Het goede nieuws: we zijn uit het dal. Het slechte nieuws: op de middellange en zelfs korte termijn valt geen peil te trekken. De Duitse vereniging van machinefabrikanten VDMA kon twee weken geleden tijdens een persconferentie op SPS Drives in Neurenberg weinig meer houvast geven. Voor de komende drie maanden zag het er aardig uit, maar verder was er geen zicht. ’Terwijl we in normale tijden gerust prognoses afgeven voor een heel jaar‘, zei Ralph Wiechers van de VDMA.

Duidelijk is dat alle signalen voor een herstel van de wereldwijde economie nog niet op groen staan. ’Hoe dieper we dit jaar nog vallen, hoe beter de cijfers er volgend jaar uitzien‘, merkte Wiechers cynisch op. Ook bij de veertig aanwezige – vooral Duitse – journalisten kon er nauwelijks een lachje vanaf.

Net als in de rest van Europa heeft de machinebouw in Duitsland een loodzwaar jaar achter de rug. De verwachting is dat de productie dit jaar 25 procent lager ligt dan in 2008. Wel lijkt het ergste achter de rug. ’De sterkste negatieve groeilijnen zijn verleden tijd‘, zegt Wiechers. ’We denken dat we dit jaar op ongeveer de productie van 2005 uitkomen. December kan echter nog redelijk wat goedmaken, want dat is qua productie altijd de sterkste maand.‘

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.

Gerelateerde artikelen