Wees op tijd met de Bom

Jan Keijzer is directeur van Adeon Software House.

Leestijd: 3 minuten

Een stuklijst of bill of materials (Bom) is ontegenzeggelijk het belangrijkste onderdeel van product lifecycle management (PLM). Hoe het eindproduct eruitziet als het aan de klant wordt geleverd, wordt volledig bepaald door de Bom. In het productrealisatietraject is echter niet sprake van één Bom, maar van een Bom-evolutie die uiteindelijk leidt tot de fysieke assemblage van een product. Over het algemeen wordt binnen de PLM-wereld gesproken over een EBom (engineering-Bom) en een MBom (manufacturing-Bom). Ik zou er voor de mechatronica en elektronica nog een aan toe willen voegen: de preliminary-Bom of PBom, die reflecteert hoe een product conceptueel is ontworpen.

Laat ik eerst even kort de begrippen uitleggen. De EBom weerspiegelt hoe een product functioneel is ontworpen en ontstaat bij de producteigenaar. De EBom wordt uiteindelijk overgedragen aan een producent die er een MBom van maakt. De MBom reflecteert hoe een product fysiek wordt gemaakt. De inhoud kan afwijken van wat er in de EBom staat. De producent gebruikt weliswaar de EBom van zijn klant, maar kan er hulpmiddelen aan toevoegen (lijm, draad, conformal coating, stickers) of de structuur anders opbouwen (subassemblages met phantom-Boms). Ook maakt hij een definitieve componentenkeuze uit de beschikbare alternatieven. Daar komt de PBom naar voren.

Elektronicaontwerpers en lay-outengineers hebben, in principe, een vrijwel ongelimiteerde keuze uit zo‘n 65 miljoen verschillende, commercieel beschikbare componenten. Ook voor mechatronicatoepassingen zijn er reusachtige hoeveelheden standaard componenten op de markt verkrijgbaar. De meeste bedrijven beperken die keuze uiteraard drastisch, maar de vraag is in hoeverre die beperking in lijn ligt met de keuzebeperking die de assemblagebedrijven zichzelf noodzakelijkerwijs hebben moeten opleggen. Zelfs de grootste assembleurs ter wereld hebben immers maar een fractie van het marktaanbod op voorraad. Voor een gemiddeld assemblagebedrijf houdt het met enige tienduizenden wel op.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.

Gerelateerde artikelen