‘We moesten steeds aantonen dat het niet aan de visie lag’

Pieter Edelman
Leestijd: 10 minuten

Een van de toepassingen waar machinevisie een sleutelrol speelt, is robotvoetbal. Tech United, de Europees kampioen van dit jaar in de mid-size league, moest bij nul beginnen met het implementeren van zijn visionsysteem en volgde in eerste instantie het voorbeeld van andere teams. Vandaag de dag hebben ze hun een eigen invulling aan de computervisie gegeven, beschikken ze over automatische kalibratie die het uren durende handmatige proces moeiteloos vervangt en denken ze na over slimme camera‘s, FPGA-gebaseerde beeldverwerking en driedimensionale baldetectie.

Voetballers zijn vaak niet te beroerd om tegenstanders of de scheidsrechter van blindheid te beschuldigen, al dan niet in combinatie met andere verwensingen. Zicht is nu eenmaal onontbeerlijk bij het spelen van het spelletje. Ook hun mechatronische imitators moeten het vooral van hun zicht hebben, zij het dat de beeldverwerking fundamenteel anders is. Het robotteam van de TUE gebruikt visie voor plaatsbepaling op het veld en lokalisatie van bal en tegenstanders. Encoders in de wielen houden de positie wel bij, maar hier ontstaat na verloop van tijd drift in. Het visiegedeelte moet dat bijsturen. Tijdens een van hun wekelijkse sleutelavonden vertellen de visionspecialisten van het team, Dennis Bruijnen en Arjen den Hamer, wat de vision van Tech United behelst en wat ze er de afgelopen jaren aan hebben verbeterd.

Wat de meeste robotteams gebruiken als hoofdcamera, en Tech United vormt daarop geen uitzondering, is omnidirectionele visie: een standaard camera staat recht naar boven gericht op een bolle spiegel. Daarmee is de hele omgeving in fish-eye-formaat te overzien. De camera is een standaard industriële ziener, die communiceert via Firewire.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.