‘We gaan de grenzen van de machine opzoeken’

Marianne Vincken
Leestijd: 6 minuten

De TUE, Zeiss en het Nederlands Meetinstituut (NMI) ontwikkelden samen de F25-coördinatenmeetmachine voor het meten van micro-onderdelen. De F25 heeft een tasterkogel van een paar honderd micrometer in doorsnede, veel kleiner dan zijn conventionele broertjes. Hij kan daarom veel kleinere objecten aftasten, met een nauwkeurigheid van om en nabij 250 nanometer. Bij het NMI staat het eerste productie-exemplaar en iedereen kan er metingen op laten uitvoeren.

Het prototype van Zeiss‘ nieuw coördinatenmeetmachine (CMM) staat in de stofvrije en optimaal geconditioneerde laboratoriumruimte van het Nederlands Meetinstituut (NMI), dat is gehuisvest in een modern gebouw in de polder bij Delft. De CMM uit de F25-serie van Zeiss meet kleine voorwerpen op door in drie dimensies de coördinaten van punten op een werkstuk te bepalen. Dit geschiedt met een taster, die bestaat uit een taststift met aan het uiteinde een kogeltje. De taststift is gelijmd op een membraan met piëzoresistieve sensoren, die een uitslag constateren op het moment dat het kogeltje ergens contact mee maakt.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.

Gerelateerde artikelen