WBSO in 2016 biedt nieuwe voordelen voor ict

Jasper Ipskamp is ict-consultant bij Vindsubsidies, een van de grootste onafhankelijke subsidieadviesbureaus in Nederland en onderdeel van de internationale softwarespecialist Idox.

Leestijd: 2 minuten

Sinds op Prinsjesdag de nieuwe WBSO-regeling is gepubliceerd, is het onrustig in de ict-branche. Vooral de aangescherpte definitie voor de ontwikkeling van programmatuur doet veel stof opwaaien. Een grote groep bedrijven zou door deze aanpassing enorm worden gedupeerd. Toch zijn er minstens zoveel ict-bedrijven die er volgend jaar WBSO-technisch juist op vooruitgaan.

De Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk (WBSO) verandert. Vanaf 2016 wordt de regeling samengevoegd met de Research- en Developmentaftrek (RDA) waardoor zowel de loonkosten van projectmedewerkers als de investeringskosten voor een bepaald percentage in mindering mogen worden gebracht op de loonheffing. Op dit moment werkt de RDA via een afdrachtvermindering op de winstbelasting, waardoor bedrijven die te weinig winst maken, buiten de boot vallen. Deze bedrijven tellen dus volgend jaar wel mee. Een zeer positieve verandering.

Een andere positieve wijziging is het opheffen van de limiet van honderdvijftig uren per maand wanneer er wordt gebruikgemaakt van de optie om WBSO aan te vragen met een forfaitair uurloon. Bij het aanvragen van WBSO voor kosten en uitgaven voor het uitvoeren van een eigen S&O-project hebben bedrijven de keuze tussen een forfaitair bedrag of het daadwerkelijke bedrag aan kosten en uitgaven. Voorheen konden bedrijven alleen gebruikmaken van deze forfaitair bedrag wanneer er minder dan 150 uur per maand aan ontwikkeling werd besteed. Vanaf 2016 geldt deze limiet niet meer, waardoor het altijd mogelijk wordt om voor deze optie te kiezen. Het voordeel dat daarmee voor heel veel bedrijven wordt behaald, is zo groot dat het kan opwegen tegen het percentage afdrachtvermindering van de eerste schijf van 35 naar 32 procent.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.