Watt-tandwielkasten helpen simulatoren opstijgen

WEG Benelux hielp Motion For Simulators in nauwe samenwerking om zijn zesassige bewegingsplatform naar het volgende niveau te tillen. Het hoge rendement van de Watt Drive-reductoren bracht meer dynamiek binnen een kleinere component.

Menno Kuipers is businessunitmanager bij WEG Nederland

21 september 2018

Motion For Simulators (MFS) bouwt high-end platforms voor de meest uiteenlopende simulatieapplicaties waaronder vluchtsimulaties, racegames en load behaviour. Voor het Belgische bedrijf betekent high-end: dynamiek, modulariteit, korte cyclustijden en robuuste mechanica. Na de voorbije succesvolle jaren, met een continu streven naar betere performance in combinatie met betere efficiëntie, besloot MFS om met zijn motionpartner Automotion en WEG Benelux zijn nieuwe zesassige machines naar het volgende level te brengen.

De dynamische platforms van MFS worden toegepast in een breed scala aan simulatoren waaronder vluchtsimulatoren voor pilotentraining.

Gebaseerd op de succescases van de voorbije jaren besloten MFS, Automotion en WEG samen de markt te benaderen. Voor de mechanica kozen de partners voor een totaaloplossing waarbij de motoren zijn gekoppeld op de Watt Drive-tandwielkasten van WEG. Het goede rendement, de hoge axiale en radiale belastingsmogelijkheden en de technische kennis binnen Automotion en WEG leidden tot een enorme meerwaarde voor MFS. De efficiëntie van deze reductoren leverde een mooie rendementswinst in vergelijking met de eerdere toegepaste oplossing. Dit past perfect binnen de strategie van MFS: ‘more performance, less energy’.

‘Door de implementatie van de kegeltandwielkasten konden we de taille van de servomotoren downscalen, terwijl we toch meer dynamiek halen. Dit in combinatie met de nieuwe motioncontroller maakt ons concept uniek in de markt’, aldus MFS-oprichter en -ceo Marnix Tahon. ‘Typerend voor onze machines is dat elke applicatie gepaard gaat met een zeer variabele belasting, terwijl vlotte, trillingsvrije bewegingen een absolute must zijn om een project geslaagd te kunnen noemen. Dit maakt dat de ingezette aandrijftechniek en besturingstechnologie tegen een stootje moeten kunnen en aan de hoogst mogelijke eisen moeten voldoen.’

Recentelijk heeft MFS een full-motion systeem met WEG-tandwielkasten van een Boeing 737-simulator geïnstalleerd op de achtste verdieping van een New Yorkse loft

Zo is het nieuwe concept ultrasnel, waardoor het binnen een milliseconde kan reageren. Naast de hogere snelheid beschikt het ook over nauwkeurigere bewegingscontrole en kan deze grotere krachten weerstaan. Dankzij de nieuwe aandrijflijn kan MFS systemen ontwerpen die voorheen niet mogelijk waren, bijvoorbeeld oplossingen van vijf tot zes ton. Op dit moment werken de Belgische engineers aan een platform van tien bij vijftien meter.

Tahon: ‘Onze partners leveren niet zomaar componenten, maar denken mee in oplossingen aangaande softwaresupport en materialen, tot en met brainstorming omtrent mechanische integratie in ons systeem.’

 advertorial 
Pilz

RFID-toegangsbeveiliging nu nog makkelijker

Voor Identification and Access Management (I.A.M.) heeft Pilz het bedrijfsmoduskeuze- en toegangsautorisatiesysteem PITmode. Voor een onderdeel van dit systeem, de PITreader, heeft Pilz een RFID-transponder in kaart- en stickerformaat ontwikkeld. Alle varianten zijn vrij beschrijfbaar en rechten kunnen vastgelegd worden door gebruik te maken van de eenvoudig passende softwaretools.